Kirjoittanut susanna kuparinen

Horjahdus & kamppi

Lukuaika: 2 minuuttia

Horjahdus & kamppi

Heidi Hautala ajettiin ulos harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä. Kuka hyötyi?

Heidi Hautalan pimeät remontit olivat typerä virhe, jonka seurauksena Hautala joutui eroamaan hallituksen harmaan talouden vastaisesta ministerityöryhmästä.

Ensimmäisten joukossa Hautalan eroa oli vaatimassa työryhmässä istuva oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), joka on siviiliammatiltaan pankkijuristi.

Henrikssonin vaatimus ei yllätä. Hän oli rkp:n edustaja hallitusneuvotteluissa työryhmässä, jossa puitiin harmaan talouden vastaisia toimia.

Voima ja Fifi uutisoivat Henrikssonin tuplapelistä hallitusneuvottelujen aikaan keväällä ja kesällä 2011, jolloin Henriksson ja muu rkp:n edustajisto sabotoi kokoomuksen neuvottelijoiden kanssa kaikkia mahdollisia harmaan talouden vastaisia toimia.

Rkp veti neuvotteluissa niin äärimmäistä linjaa, että kokoomus vaikutti sen rinnalla sosialisteilta. Julkisesti Henriksson piti harmaata taloutta vakavana ongelmana.

Harmaan talouden vastaisen ministerityöryhmän tehtävänä on koordinoida hallitusohjelmassa sovittuja harmaan talouden vastaisia toimenpiteitä.

Matkailu-ja ravitsemusalan sekä rakennusalan veronkierto ja työolot ovat esillä usein. Oma lukunsa on finanssialan veronkierto, joka maksaa yhteiskunnalle varovaisten arvioiden mukaan satoja miljoonia vuodessa.

Rkp ajaa voimakkaasti finanssialan mahdollisimman kevyttä sääntelyä ja mahdollisimman laajaa omistusten salausta.
Voiman tietojen mukaan Hautalan agendalla ministerityöryhmässä on ollut puuttuminen kansainväliseen verokilpailuun, jonka yksi puoli on nimenomaan sijoitustoiminnassa pyörivän pimeän rahan liikkeet ja veronkierto.

Vihreät ovat olleet kannassaan johdonmukaisesti finanssialan veronkiertoa vastaan, yhdessä vasemmistoliiton ja demareiden eettisen siiven kanssa.

Voiman haastattelema, työryhmän työskentelyä läheltä seurannut taho kertoo, että rkp:n ja kokoomuksen asenne ei ole muuttunut. Moni harmaan talouden torjuntaan tähtäävä toimenpide siirrettiin kolmikannan valmisteltavaksi, eli niistä päätetään ammattijärjestöjen ja EK:n kanssa. ”Se on vain tapa pestä kädet”, lähde toteaa.

Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikkö julkaisi hiljattain raportin, jossa selvitetään, miten talousrikostorjunta on edistynyt. Harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen ei ole vakuuttunut.

”Hallituskauden aikana harmaan talouden torjunnassa on ollut paljon näennäisliikettä, mutta konkreettisia tuloksia on tullut aika vähän”, Hirvonen sanoo.

Finanssisektorin veronkierron suitsimisessa ei ole tapahtunut juuri mitään. Hyvä esimerkki on uudistus, jonka ansiosta verottaja voi nykyään kävellä vaikkapa Nordeaan ja vaatia kaikki veroparatiisi Liechtensteiniin tehdyt rahansiirrot.
Aiemmin tietopyynnön piti olla yksilöity.

”Ihan hyvä, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, kun verohallinto ei ole sijoittanut siihen juuri minkäänlaisia resursseja..”

Kun Ruotsissa pelkästään veroparatiisiasioihin kohdistuvia verotarkastuksia tekee 200 henkilöä, Suomessa siihen erikoistuneita verotarkastajia on noin tusina.

Sen seurauksena Suomessa on tehty veroparatiisivaltioiden kanssa solmittuihin uusiin verosopimuksiin perustuvia tietopyyntöjä kymmenkunta, Ruotsissa viimeisimpien tietojen mukaan 160, Hirvonen kertoo.

Laki, jonka toteutumisesta ei huolehdita, on rampa ankka.

”Pitää elää niin kuin opettaa. Se on varmasti jokaisen ministerityöryhmän jäsenen osalta keskeinen asia. Ainakin minulle se on tärkeätä”, Henriksson kommentoi Helsingin Sanomille 15. maaliskuuta ja vaati samaan hengenvetoon Hautalan eroa.

”Minusta tuntuu, että nyt halutaan ohjata huomiota siivoojien palkkioihin ja pikkuremontteihin, että isommat kuviot jäävät huomaamatta”, Hirvonen arvioi.

mainos

Hautalan rötöstelyssä on kyse muutamista satasista, Henrikssonin jarrutustyö ja rooli lainsäätäjänä maksaa yhteiskunnalle satoja miljoonia.

Silti Henriksson on oikeassa. Hautalan ero ministerityöryhmästä oli eettisistä syistä välttämätön. Samasta syystä Anna-Maja Henrikssonia ei olisi pitänyt kyseiseen työryhmään päästää ollenkaan.

Anna-Maja Henriksson ei suostunut haastatteluun. Voiman & Fifin juttusarja harmaasta taloudesta Fifissä, löytyy hakusanalla hallintarekisteri.

Susanna Kuparinen