Lukuaika: 2 minuuttia

Homojen hommissa: Maria Seppälä

Kesäkuussa 2010 aloittanut Normihomolehti NHL yhdistyy Voima-lehteen. NHL:n päätoimittajan pallilta syrjään astuva Maria Seppälä sanoo auf wiedersehen, mutta vielä otetaan yhdet bisset.

NHL jatkaa uudessa muodossa, mutta Seppälä käärii jo hihojaan uusia projekteja varten. Istumme opiskelijaravintola Kipsarin terassille summailemaan lehden alkuvaiheita.

Miten määrittelisit itsesi?

”Tylsä hetero, en ihan lähetyssaarnaajahetero kuitenkaan. Ihastun naismaisiin miehiin, mutta oikeesti haluan miehen, joka voi kaataa puun. Ite minä sen puun sitten kuitenkin kaadan. Mulla on vaikeeta heteromiesten kanssa, kun ne ottavat annettuna, että asiat on niin kuin ne on. Ei nuoremmat, se on kiinnostavaa. Ehkä pitäis ottaa 22-vuotias! Voiks tää juttu toimia myös deitti-ilmoituksena?”

Ootko törmännyt homo-olettamukseen?

”Joo. Ihan suloista, että kukaan lesbonainen ei oo luullut mua lesboksi. Jotkut heteromiehet ovat. Lesbonaisille mun heterous tuntuu olevan selvää.”

Mitä päätoimittajaominaisuuksia sulla on?

”Ajattelen tätä lehteä kasvatusprojektina. Kasvatamme lehden lukijoita, mutta myös tekijöitä. Kun me aloitettiin vuonna 2010, ei meillä ollut rahaa. Tää on syntynyt rakkaudesta, ihmiset halusivat kirjoittaa. Tykkään deadlineista, ja oon hyvä motivoimaan pysymään niissä, mutta eihän tästä olisi mitään tullut ilman lehden yhteisön tukea.”

Onko heteroutesi luonut työpaikalle jännitteitä?

”Olin päättänyt, että teen itsestäni karikatyyrin, queer-kulttuurin kabareehenkilön. Se oli keino luoda näkemyksellinen yhteys, koska ihmiset laittavat itsensä likoon lehden sivuilla. Jos en olisi tehnyt sitä, olisi voinut näyttää siltä, että seivaan itseni marginaalin ulkopuolelle.”

Ekassa pääkirjotuksessa julistit, että life is a cabaret. Vieläkö bileet jatkuu?

”Kaikki evät ymmärrä mustan huumorin ja vakavuuden rajaa. Me luotiin NHL-karnevalismi. Me ei olla mikään järjestölehti. Neljän vuoden aikana on tullut helvetin isoja yhteiskunnallisia muutoksia, jotka tunkivat queer-kysymykset valtavirtaan.”

Mitä muutoksia tarkoitat?

”Koko Venäjän tilanne, Putinin valtaannousu, homopropagandalaki – isoja ihmisoikeuskysymyksiä. Piti valita, että ootko vanhoillinen vai uudistuksellinen, eikä se mennyt enää puoluerajojen mukaan. Tahdon 2013 -kampanja tuli kokonaan Setan ulkopuolelta.”

Tekikö NHL queerista valtavirtakulttuuria?

”Queer oli Suomessa akateeminen termi, mutta eihän me sitä sanaa keksitty. Me tehtiin siitä arkea, tai arkeen piiloutuvaa juhlaa. Kaikki tietää sen pisteen, että naurattaa niin, että melkein itkettää. Siihen kiilaan me yritetään osua. Nauretaan sille, että joku haluaa laittaa ihmiset marginaaliin ja ajatella, että se on niille oikein!”

Onko queer se, mitä jää, kun normit puretaan?

”Queer on ehkä sitä, että voi katsoa maailmaa katsontakannan läpi, että ihmisillä on itku ja nauru. On paljon ihmisiä, jotka eivät koe kuuluvansa mihinkään yhteisöön. Halusin, että tää lehti voisi olla yhteisö, ei välttämättä samanmielisille, mutta sellaisille, jotka voivat kohdata vaikeutensa humoristisesti.”
Eli toiseus ei ole vähemmistöjen etuoikeus?

”Valtavirtakulttuuri haluaa tehdä luokitteluja ’homot’, ’lesbot’, ’bi’, ’trans’. Se on ongelmalähtöistä, oletetaan, että ihmiset kärsivät seksuaalisuudestaan. Sehän on inhimillinen piirre, että ihminen kärsii, etsii paikkaansa, haluaa tulla toimeen, rakastua. Kaikki joutuvat samaan myllytykseen!”

NHL:n queer-karnevaalit jatkuvat Voima-lehdessä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Timo Varamäki

  • 3.6.2014