Kirjoittanut jukka vuorio

Homma perseellään

Lukuaika: 2 minuuttia

Homma perseellään

Talonvaltaus päättyi oikeusfarssiin Jyväskylässä.

Senaatti-kiinteistöt ja Jyväskylän yliopisto vaativat 21 talonvaltaajalta yhteensä noin 35 000 euron korvauksia Jyväskylän käräjäoikeudessa törkeästä vahingonteosta ja hallinnon loukkauksesta. Osaa valtaajista syytetään myös niskoittelusta.

Aprillipäivänä 2008 Autonominen tiedekunta valtasi Jyväskylän yliopiston Polaari-rakennuksen. Poliisi piiritti ja hääti valtauksen näyttävästi heti seuraavana päivänä.

Syyttäjä halusi ryhmän tuomittavaksi yhteisvastuullisesti, jolloin ei tarvitsisi selvittää kuka valtaajista on tehnyt mitäkin.

”Yhteisvastuullisuus kuulostaa naurettavalta, koska ei ole olemassa mitään todisteita siitä, kuka olisi tehnyt nämä väitetyt vauriot tai edes koska ne on tehty”, syytettynä ollut Noora, 25, sanoo.

”Syytettyjen joukossa on ihmisiä, jotka olivat vain sattuneet paikalle seuraamaan valtausta”, Noora jatkaa.

Senaatti-kiinteistöjen 30 000 euron ja yliopiston 5 000 euron korvausvaatimuksia perusteltiin rikkoutuneilla huonekaluilla sekä kustannuksilla, joita on syntynyt siivous- ja maalaustöistä, joita ei ole valtauksen jälkeen tehty.

”Puolustusasianajajat tähdensivät, että koska Polaari on ollut tyhjillään vuodesta 2006, alle vuorokauden kestäneestä valtauksesta oli vain vähäistä haittaa, jolloin se ei täytä hallinnan loukkauksen tunnusmerkkejä”, Noora sanoo.

”Valtauksen jälkeen talo on ollut vailla käyttöä puolitoista vuotta. Korvausvaatimuksia pidettiin ennenaikaisina ja ylimitoitettuina, koska esimerkiksi kuitteja siivouksesta tai uusien kalusteiden hankinnasta ei ollut esittää.”

Lisäksi puolustuksen mukaan valtaajat eivät tehneet yhteistä päätöstä seinien maalaamisesta. Koska talo ollaan aikeissa purkaa tai kunnostaa perusteellisesti, mitään korvattavaa vahinkoa ei ole tapahtunut.

Suurista rangaistus- ja korvausvaatimuksista huolimatta valtaajat olivat oikeudenkäynnin jälkeen kohtuullisen positiivisella ja toiveikkaalla mielellä.

”Koko oikeusfarssissa oli kyse Jyväskylän poliisin virkavirheistä lähteneestä väärinkäsitysten ketjusta”, Noora miettii.

”Paikalla olleiden neljän poliisin hämmentyneet ja tietämättömät lausunnot vahvistivat käsitystä. Emme jaksa uskoa syytteiden menevän sellaisinaan läpi, sillä minkäänlaisiin rikoksiin emme ole syyllistyneet. Mikäli niin sattuisi käymään, kyseessä olisi oikeusmurha.”

Törkeän vahingonteon vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta vankeutta.

_______________

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka tarjoaa tilaa vuokralle ensisijaisesti valtionhallinnon asiakkaille. Senaatti omistaa lukuisia rakennuksia myös Jyväskylässä, niiden joukossa yliopiston Seminaarinmäen kampuksella olevan Polaari-rakennuksen.

Talonvaltaajat olivat suunnitelleet Polaarista toiminta- ja sosiaalikeskusta, jonka toimintaan kuuluisivat muun muassa bändien treenitilat ja keikat, tanssit, taiteilijoiden työtilat, työpajat ja kasviskeittiö.

Autonominen tiedekunta oli puuhaamassa lisäksi yliopistosta erillisiä opintopiirejä. Yksi ilmainen kasvisruuanjako ehdittiin vuorokauden aikana jo toteuttaakin.

_______________

Jyväskylän käräjäoikeuden tuomio julistetaan 21. lokakuuta. Kuvareppari Turun tukimielenosoituksesta Voiman verkkolehdessä Fifissä.

mainos

Jukka Vuorio