Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Historiallinen some

Lukuaika: < 1 minuutti

Historiallinen some

Arvostelussa Jaakko Suomisen, Sari
Östmanin, Petri Saarikoski
& Riikka Turtiaisen kirja
Sosiaalisen median
lyhyt historia.

Jos vähääkään pohtii sosiaalista mediaa, huomaa väistämättä, kuinka aikaan sidotusta asiasta on kyse.

Kuka muistaa, että ensimmäisiä somekokemuksia olivat vuonna 2003 Skype ja Koulukaverit.com, vaikka koko sanaa ”some” ei silloin käytetty? Nykyään someen lasketaan esimerkiksi Facebook, mutta myös Suomi24, WordPress, Wikipedia, Youtube ja Twitter. Esimerkiksi Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 2012 somen linkitysmahdollisuuksia oli jo yli 240.

Somen määrittely on oma kysymyksensä, sillä emme ”kytkeydy koskaan kahdesti samaan sosiaalisen median bittivirtaan”, kuten kirja Sosiaalisen median lyhyt historia toteaa.

Kirjassa somen historia jaetaan karkeasti viiteen aaltoon: ensin tulivat blogit, sitten kuvan jakaminen, sitten yhteisöpalvelut, sitten facebookmaiset palveluryppäät ja sitten mobiilit paikkapalvelut.

Somen historia käydään läpi aikajärjestyksessä. Tämä on järkevä tapa käsitellä ilmiötä, joka on täysin sidottu välineisiin, jotka vain muutamassa vuodessa saattavat muuttua radikaalisti tai kadota.

Jaakko Suominen, Sari Östman, Petri Saarikoski & Riikka Turtiainen: Sosiaalisen median lyhyt historia. Gaudeamus 2013. 343 s. 4 tähteä.

Kimmo Jylhämö