Kirjoittanut anna-sofia joro

Hipit leirille!

Lukuaika: < 1 minuutti

Hipit leirille!

Alkuperäiskansojen edustajia kokoontui vuonna 1996 Nuuksioon kunnioittamaan edesmenneen hopi-isoäiti Carolyn Tawangqyawan työtä rauhan ja henkisen tietoisuuden kasvun puolesta.

Leiri Alkuperäiskansojen edustajia kokoontui vuonna 1996 Nuuksioon kunnioittamaan edesmenneen hopi-isoäiti Carolyn Tawangqyawan työtä rauhan ja henkisen tietoisuuden kasvun puolesta. Mukana olivat muun muassa blackfoot Charles Lawrence, chipcha Chia Zipa, saami Matthis Penta ja samaani Johannes Setälä Suomesta.

Kohtaamisesta syntyi Neljä Tuulta, yhdistys joka kutsuu koolle ihmisiä neljältä ilmansuunnalta, jakaa vanhaa tietoa ja etsii ratkaisuja alkuperäiskansojen viisaudesta. Tavoite on edistää kestävän elämäntavan strategioita ihmiskunnalle ja maapallolle.

Vuosittain järjestetään kesäleiri.

”Olemme lähentyneet pohjoista kulttuuriperintöämme ja rakentaneet majasaunoja, pitäneet itkuvirsipajoja ja pyhittäneet vettä”, kertoo Tosha Einiö yhdistyksestä.

”Kesän leirin teemoja ovat tietäjän matka, erämaa, kasvien ja yrttien käyttö sekä luonnossa selviytyminen.” Muina vuodenaikoina yhdistys järjestää luentoja ja voimapiirin kokoontumisia.

Neljä Tuulta elää ajassa, sillä paluu juurille on aina tärkeää.

”Luontoyhteys ja luonnon kuunteleminen on perusedellytys, jotta ihminen tajuaa olevansa osa luontoa, ei sen herra ja hallitsija. Luonto opettaa syventymään ja hiljentymään. Siellä piilevät voimat ja henget auttavat jaksamaan. Metsä on minulle paras kirkko.”

Tosha Einiön mukaan alkuperäiskansat voivat opettaa ihmiskuntaa elämään tasapainossa luonnon kanssa.

”Ikiaikaisen viisauden avulla opimme hyödyntämään tieteen saavutuksia, kunnioittamaan elämää, luopumaan ahneudesta ja hidastamaan tahtia.”

Siis downshiftauksen pioneereja. Muttei yhteisöllisyys itsestään synny.

”Olemme aina uudella tasolla samojen opetusten äärellä: Miten tyypit toimivat yhdessä? Miten vastuut jaetaan? Kuka jaksaa ja mitä? Miten kiistat sovitellaan?”

Toshalle leirit ovat upeita kokemuksia.

”Suurinta on kokea henki, jonka Pyhässä Piirissä istuminen sisälläni avaa… kun tuli palaa ja rumpu kumajaa. Että olemme kaikki yhtä ja että esivanhemmat ovat mukana matkallamme ja tukevat meitä”, hän kuvailee ja hymyilee.

”Minulle tämä on aika luontainen valinta, olenhan tällainen ’vanha hippi’.”

Ikiaika-kesäleiri 17.–22.6. Ruovedellä Helvetinjärven kansallispuistossa, www.fourwinds.fi, ilmoittautuminen 4tuulta(a)gmail.com.

Anna-Sofia Joro