Hiljainen intifada

Lukuaika: < 1 minuutti

Hiljainen intifada

Kiusallinen dokumentti paljastaa Israelin ylpeät rasistit.

Keväällä 2013 New York Times pyysi dokumentaristi Max Blumenthalia toteuttamaan dokumenttiprojektin Israelin äärioikeistosta. Blumenthal tarttui haasteeseen yhdessä israelilaisen David Sheenin kanssa.

Tuloksena oli lyhytdokumentti The Israel’s New Racism, hyytävä katsaus afrikkalaisiin kohdistuvaan rasismiin Israelissa.

Kuten Euroopassa, myös Israelissa maahanmuutto on kuuma poliittinen kysymys. Tilanne on kärjistynyt nopeasti. Vuoden 2006 jälkeen maahan on saapunut yli 50 000 pakolaista, joista suurin osa maailman köyhimmiltä alueilta Eritreasta ja Sudanista.

Pääministeri Benjamin Netanjahu on reagoinut tilanteeseen rakennuttamalla aidan Siinain autiomaan rajalle.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa hallitus on tarttunut toimiin maahan saapuneiden pakolaisten häätämiseksi. Dokumenttielokuvallaan Blumenthal ja Sheen haluavat kertoa, mitä Israelissa todella tapahtuu.

Israelin parlamentti knesset äänesti tammikuussa 2012 ylivoimaisella enemmistöllä voimaan lain, jonka nojalla ei-juutalaiset maahanmuuttajat voidaan pidättää kohdattaessa ja vangita jopa vuosiksi ilman syytteitä.

Laki odottaa vielä täytäntöönpanoa, mutta käytännössä kansanjoukot ovat jo ottaneet oikeuden omiin käsiinsä. Blumenthalin ja Sheenin elokuvan kenties veretseisauttavinta antia ovat Tel Avivissa järjestetyt, tuhansia ihmisiä keränneet mielenosoitukset, jotka pursuavat rasistisia puheenvuoroja:

”Olemme rasisteja, koska haluamme säilyttää henkemme ja mielenterveytemme. Olen rasisti ja ylpeä siitä!”

Viha tunkeilijoita kohtaan läpäisee kaikki yhteiskunnan tasot. Elokuvassa näytetään, miten maahanmuuttoasioista vastannut sisäministeri Eli Yishai uhoaa ottavansa kaikki keinot käyttöön tunkeilijoiden häätämiseksi.

Yksi kovan linjan poliitikoista, sisäasiainvaliokunnan puheenjohtaja Miri Regev, nähdään videolla huutamassa hurraavalle väkijoukolle: ”Sudanilaiset ovat syöpä kehossamme!”

Elokuvassa kuvataan väkijoukkoja, jotka marssivat lähiöihin pahoinpitelemään maahanmuuttajia ja tuhoamaan heidän omaisuuttaan. Myös dokumentin tekijät olivat vähällä saada köniinsä, koska heidät nähtiin äärivasemmistolaisina maahanmuuttajien puolustelijoina.

Dokumenttielokuvan tilannut New York Times päätti olla julkaisematta Blumenthalin ja Sheenin tuotosta.

Sen sijaan lehti julkaisi kaksiminuuttisen katsauksen Tel Avivin hipster-kulttuuriin.

David Sheenin & Max Blumenthalin dokumenttielokuva katsottavissa Youtubessa.

Otto Kronqvist

  • 28.1.2014