Hetkinen!

Lukuaika: < 1 minuutti

Hetkinen!

Kuvakuva: Kun aloimme suunnitella Hetkinen-kalenteria viime keväänä, päätimme ettemme tee viime vuosien tyyliin herkkää ja runollista pakettia, vaan rikomme kaikkien edellisvuosien kalenterien säännöt.

NÄYTTELY ”Voi hyvää päivää”, kommentoi nimetön internetinkäyttäjä kuvan nähtyään. Ja hyvä niin, sillä se on tavoitteeni. Miksi valokuvaisin skarppeja ja tylsiä kuvia, kun mahdollisuudet on muuhunkin?

Kun aloimme suunnitella Hetkinen-kalenteria viime keväänä, päätimme ettemme tee viime vuosien tyyliin herkkää ja runollista pakettia, vaan rikomme kaikkien edellisvuosien kalenterien säännöt. Tajusin silloin, että linjanvetomme sopii hyvin myös kuvaustyyliini. Yhdistin vanhoja kuviani ja kuvasin kesällä lisää materiaalia kalenteria varten, kuten myös tämän Cowboy-kuvan, joka on Norjan vaellukselta.

Kuvatessa minulla on usein valmiiksi mietittynä vain muutama elementti ja kuvauspaikka, loppu syntyy fiilispohjalta. Kuvaustilanne ei saa olla jäykkä eikä liian vakava. Omissa projekteissa käytän malleina tuttuja ihmisiä, sillä haluan luottaa mallin improvisaatiokykyyn ja luoviin vetoihin.

On mahtavaa, että voin tässä vaiheessa elämääni tehdä vapaasti mitä haluan. Voin kokeilla erilaisia ratkaisuja ilman tylsiä kompromisseja. Seison ideoideni takana. Ei niitä tarvitse ymmärtää eikä niiden tarvitse kaikkia miellyttää. Tietysti ideani aukeavat helpommin heille, jotka tuntevat minut edes jollain tavalla.

Juuri tästä kalenterissakin on kyse. Turha ryppyotsailu on jätetty leipääntyneiden ammattilaisten harteille. Valokuvauksen opiskelijoilla on vielä mahdollisuus kokeilla villeimpiäkin ideoita ja tehdä ratkaisut omien mieltymyksien mukaan.

Hetkinen on jo 20. Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauksen II-kurssin opiskelijoiden koostama kalenteri. Hetkinen-kalenteria myyvät useat kirjakaupat, taidemuseot, designliikkeet ja galleriat ympäri Suomea. www.hetkinen.fi

Teemu Keisteri

  • 9.9.2009