Lukuaika: < 1 minuutti

Hetkiä Helsingissä

Arvostelussa Stefan Bremerin Helsinki.

Stefan Bremerin valokuvateos Helsinki esittelee pääkaupunkimme virkeänä ja värikkäänä paikkana, jossa jatkuvasti tapahtuu jotakin kiinnostavaa. Erityisesti ihminen, mutta myös meri, vuodenajat ja kulttuurin monet muodot ovat kuvien ytimessä. Elämä sykkii yhtä lailla oopperaestradilla kuin alakulttuurien areenoilla. Kaupungin nurjaa puolta ei juuri näytetä, mutta arjen kauneuteen kuvat kyllä tarkentavat katsetta.

Helsingin tutuista maamerkeistä mukana ovat muun muassa Tuomiokirkko, Eduskuntatalo ja Temppeliaukion kirkko, mutta tylsän kivisinä nekään eivät kuvissa seiso. Tuomiokirkon arvokkuutta esimerkiksi pehmentää portaille levittyvä maailman suurin tilkkutäkki.

Kirjan kuvat on järjestetty oivalluksia herättävästi. Kun esimerkiksi sateenkaarta, kaarimuodolla herkuttelevaa taideteosta ja Temppeliaukion kirkon pyöreää kuparikattoa esittävät kuvat katselee peräkkäin ja rinnakkain, muotoihin tulee kiinnittäneeksi aivan erityistä huomiota.

Helsinki on komea kirja, jossa on sopivassa suhteessa koreaa lahjakirjamaisuutta ja yllätyksellistä taidekirjaa. Kuudella kielellä painetut kuvatekstit on viisaasti sijoitettu teoksen loppuun. Ratkaisu vaatii ehkä edestakaisin selailua, mutta näin tekstit eivät häiritse kuviin uppoutumista.

Marjo Jääskä

Stefan Bremer: Helsinki. Teos 2012. 160 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

Kommentoi Facebookissa
  • 28.2.2012