Kirjoittanut Hannele Huhtala

Herra Pupun surulliset panoretket

Lukuaika: < 1 minuutti

Herra Pupun surulliset panoretket

Laulajana paremmin tunnetun Nick Caven toinen proosateos kertoo kauppamatkustaja Bunny Munrosta.

Laulajana paremmin tunnetun Nick Caven toinen proosateos Bunny Munron kuolema ei käsittelekään insestiä, niin kuin jostain syystä luulin. Se on tavallaan ihan hyvä juttu, vaikka kirjassa kuvattu isä–poika-suhde onkin kammottava. Vai mitä pitäisi ajatella isästä, joka jättää sokeutumista pelkäävän poikansa autoon ilman ruokaa, vessaa ja juotavaa odottamaan isää hämyisiltä, kännisiltä ja tunteja kestäviltä myynti-/panoreissuilta? Vihdoin kun poika uskaltaa ulos autosta, pelko lyö häntä kasvoihin.

”Bunny Junior ryntää ylös portaita ja sitten pitkin puistokäytävää yrittäen parhaansa mukaan olla koskematta tappajazombeihin, jatkaa ohi fish and chips -kojun myyjän jolla on karvaiset pullistuneet käsivarret ja yli suojatien jonka luona lastensyöjät iskevät, ja nähdessään paskaantunen Punton hän tuntee kouriintuntuvaa huojennusta, ikään kuin olisi taas siellä mihin kuuluu”, Cave kirjoittaa.

Kirjan päähenkilö Bunny Munro on keskimmäinen Bunny. Hänen isänsä Bunny Munro senior on aggressiivinen höppänä, joka odottaa kuolemaa. Bunny on poika, joka hakee isänsä hyväksyntää sitä saamatta. Sukupolvien tarina toistuu myös nuoressa isä–poika-suhteessa: Bunny Munro junior yrittää kiinnittää isänsä huomion, mutta epäonnistuu rankasti. Kaikki Bunnyt oikeastaan odottavat kuolemaa ja purkavat elämän ahdistuksesta johtuvaa pahaa oloaan lähimmäisiinsä.

Naiset ovat sivuosassa, vain Bunnyn himon kohteina tajuissaan ja tajuttomina. Päähenkilö Bunny kuvittelee olevansa hyvännäköinen ja saavansa naisen kuin naisen lankeamaan eteensä. Lukijalle Bunnysta piirtyy kuva vastenmielisenä, keinoja kaihtamattomana saalistajana, jonka elämän sisältö tiivistyy tähän:

”Rullataan hynät, napataan massit. Nyt ollaan, kuten alalla sanotaan, ryöväämässä ja raiskaamassa.”

Cave sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Bunny on todellinen mies.

Bunny on karikatyyri persoonallisuushäiriöisestä raiskaajasta. Sellaiseksi ei haluaisi kuvitella jokaista miestä.

Bunny Munron kuolema. Like Kustannus 2009, 239 s. Bunny Munro on kirjoittajan Facebook-kaveri.

Hannele Huhtala