Herkkuja & poliittisia levottomuuksia

Lukuaika: 2 minuuttia

Herkkuja & poliittisia levottomuuksia

Sayedan valmistama ateria oli perinteinen, se sisälsi yhdeksän pääruokalajia ja kolme jälkiruokaa. Sayeda on totisesti bengalilaisen kokkaustaidon sankaritar!Mukana kaksi ekstrareseptiä!

Tärkeintä on saada muutos poliittiseen tilanteeseen. Asiat ovat pysyneet ennallaan vuosikausia”, valtiotieteen tohtori Mojibur Doftori kertoo poliittisesta tilanteesta Bangladeshissa.

Tammikuussa 2007 tilapäinen hallitus tuli valtaan sotilasvallankumouksen jälkeen. Armeija suostutteli presidentin johtaman tilapäisen hallituksen luovuttamaan vallan armeijalle. Väkivaltaiset levottomuudet levisivät, kun ihmiset vaativat vaalijärjestelmän muuttamista ennen tammikuun vaaleja.

Poliittisia lakkoja, hartaleita, on järjestetty aina vaalien alla, ja ne ovat lamauttaneet virastojen toiminnan ja työnteon. Hartalin aikana ihmisiä kehotetaan pysymään kotona. Tuolloin moottoriliikenne on kielletty.

Bangladesh on käytännössä kahden puolueen valtio. Viimeksi valtaa käytti Khaleda Zian johtama Bangladeshin Kansallispuolue ja toisella puolella vaikutti Sheikki Hasinasin johtama Awami-liitto. Valta on vaihtunut kahden suuren puolueen välillä jokaisen vaalin jälkeen.

Lisäksi eduskunnassa on 5–6 ja maassa yli sata rekisteröitynyttä puoluetta, mutta niillä on vain vähän valtaa.

Vaalit järjestetään vuoden 2008 lopulla, kun poliittiset asiat on saatu järjestykseen. Korruptiosta syytettyjä politiikkoja on vangittu, erityisesti korkeassa asemassa olevia henkilöitä. Armeija vaatii, että koko poliittinen järjestelmä uudistetaan, ennen kuin uusi hallitus voidaan asettaa.

Mojibur Doftori ja hänen vaimonsa Sayeda Lucky Parvin ovat asuneet Pohjanmerellä maaliskuun alusta lähtien. Väiteltyään sosiaalipolitiikan tohtoriksi Helsingin yliopistosta Mojibur on työskennellyt tutkijana Tampereella kaksi vuotta. Suomessa hän on asunut vuodesta 1996.

Sayeda ja Mojibur menivät kaksi vuotta sitten naimisiin kotialueellaan Barisalissa, ja heidän ensimmäinen lapsensa näki päivänvalon toukokuussa.

Vieraanvaraisuus on bengalilaisille tärkeää. Vieraiden eteen tehdään kaikki, jotta he saisivat vain parasta.

Ruoka lastattiin suoraan lautasillemme ja se oli taivaallisen hyvää ja monipuolista. Sayedan valmistama ateria oli perinteinen, se sisälsi yhdeksän pääruokalajia ja kolme jälkiruokaa. Sayeda on totisesti bengalilaisen kokkaustaidon sankaritar!

Vihanneksia, kalaa ja lihaa syödään samalla aterialla. Kansalliskala hilshaa käytetään paljon juhla-aterioissa. Paitsi kalaa, isäntämme ja emäntämme tarjosivat meille myös lammaspaistia, kanaa, viittä lajia vihannesruokia ja salaattia.

Ruoka syödään tietyssä järjestyksessä: ensin kylmät vihannesruuat eli bhorta, muhennetut vihannessekoitukset, salaatti, lämpimät vihannesruuat, kala, kana ja liha. Perheen emäntä tai isäntä tarjoaa ruuan vieraille ja he syövät sen oikealla kädellä. Jälkiruuat eli mishti tehdään maidosta ja sokerista, joita keitetään yhdessä usean tunnin ajan.

Ainutkertaisen aterian jälkeen kysyn parin nykyisestä kotimaasta Suomesta. Asuttuaan samassa paikassa yli kymmenen vuoden ajan on Mojiburin mielestä aika lähteä kohti aurinkoisempia leveysasteita.

”Olemme taipuvaisia asettumaan sinne minne huvittaa. Afrikka saattaa olla seuraava pysähdyspaikka”, hän veikkaa.

_______________

RESEPTIT

Dherosh, paistettu okra

1 sipuli ohkaisina viipaleina

3–4 hienonnettua valkosipulinkynttä

mainos

1⁄2 tl kuminaa

1–2 tl suolaa

1 paketti okraa

1⁄2 tl kurkumaa

2–3 rkl öljyä

Ruskista sipuli öljyssä, lisää valkosipuli, mausteet ja suola sekä okra kokonaisina paloina. Paista keskilämmöllä 20–30 minuuttia.

Bhorta munakoisosta

1 iso munakoiso

1/2 sipuli ohkaisina viipaleina

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

1 vihreä chili

Paista munakoisoa 10 minuuttia 250 asteisessa uunissa. Ruskista sipulit öljyssä ja lisää suola. Kuori munakoiso ja anna sen jäähtyä. Ota sipuliviipaleet ja sekoita ne käsin munakoison kanssa. Muhenna seos käsin. Viipaloi chili ohkaisiksi viipaleiksi ja sekoita seokseen.

_______________

VOIMA.FI:N EKSTRARESEPTIT

Badakopi, paistettu kaali

1/4 lehtikaali suikaleina

1 sipuli isoina viipaleina

1 tl kuminaa

1–2 tl suolaa

mainos

1 laakerinlehti

1/2 nippu tuoretta korianteria

2–3 rkl öljyä

Ruskista sipuli ja lisää kumina, laakerinlehti ja suola. Lisää suikaloitu kaali ja paista keskilämmöllä 20–30 minuuttia. Laita korianteri lopussa.

Bhadji, paistetut vihannekset

1 sipuli isoina viipaleina

2 tl kuminaa

2 silputtua valkosipulinkynttä

1–2 tl suolaa

3 cm inkivääriä silputtuna

1 pussi wokkivihanneksia

1 pussi tuoreita tai pakastettuja vihreitä papuja

1 pieni paloiteltu kukkakaali

2–3 rkl öljyä

Ruskista sipuli, lisää valkosipuli, inkivääri, kumina ja suola. Laita joukkoon kukkakaali ja paista 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen pakastevihannekset ja paista keskilämmöllä 5–10 minuuttia kansi päällä.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009