Haitilaisessa keittiössä maistuu mango ja paistuu banaani.
RATIKKA KOLISTELEE KADULLA ja aurinko paistaa kruununhakalaiskeittiöön Helsingissä. Pöydällä on värikäs kokoelma hedelmiä, tomaatteja ja vihreitä keittobanaaneja. Limetin tuoksu leijuu ilmassa.
Haitilainen Eli Noël ja haitilaissveitsiläinen Sasha Huber, molemmat taiteilijoita, laittavat ensimmäistä kertaa ruokaa yhdessä. Eli Noëlille, joka muutti Suomeen 12 vuotta sitten New Yorkista, on haitilainen kokkaus tuttua puuhaa. Sasha Huberille herkut ovat tuttuja lähinnä sukulaisten tekeminä.
SASHA HUBER ON LAPSUUDESSAAN 1980-luvun alussa vieraillut kaksi kertaa äitinsä kotimaassa. Hänen isoisänsä perusti aikoinaan taidekoulun Haitin pääkaupunkiin Port-au-Princeen, mutta perhe lähti maanpakoon New Yorkiin 1960-luvulla. Huber kertoo, että vierailu entisessä kotimaassa on edelleen vaarallista. Yksi hänen sukulaisistaan siepattiin viime vuonna ja perhe joutui maksamaan kymmenentuhatta dollaria, että saivat naisen vapautettua.
Eli Noël sanoo kokevansa kulttuurisokin jo Port-au-Princen lentokentällä, missä ihmiset tulevat heti kysymään, kaipaako tulija taksia tai laukkujen kantajaa.
Aiemmin Noëlilla oli tapana matkustaa joka vuosi Haitiin, mutta nyt hän käy siellä vain joka toinen vuosi, sillä lähes kaikki hänen sukulaisensa asuvat New Yorkissa. Sukulaiset asuivat aiemmin Haitissa kuten lähes kaikki amerikanhaitilaiset siirtolaiset. Muuttoliike alkoi 1960-luvulla.
HAITILLA PIDETÄÄN VAALIT marraskuussa. Monet haitilaiset haluavat, että viime vuoden helmikuussa maanpakoon ajettu presidentti Jean Bertrand Aristide palaisi valtaan saattamaan presidenttikautensa loppuun, mutta kansainvälinen yhteisö vastustaa Aristiden paluuta. Hänen politiikkaansa pidetään liian vasemmistolaisena.
Selkeä vaihtoehto Aristidelle puuttuu. Joidenkin tosin väitetään haluavan jopa entisen diktaattorin Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalierin paluuta. Haitin suurin ongelma on talous. Maa on läntisen pallonpuoliskon valtioista köyhimpiä.
Tammikuussa 2001 eu jäädytti tukensa Haitille, mutta mikäli tulevat vaalit onnistuvat palauttamaan demokratian, saatetaan sanktiot purkaa. Lisää epävakautta tuo turvallisuustilanne, joka on pahentunut huomattavasti Aristiden erottamisen jälkeen. YK:n rauhanturvajoukot pitävät tilannetta silmällä.
ELI NOËL ON SELVÄSTI kyllästynyt maansa poliittiseen tilanteeseen eikä jaksa seurata keskustelun käänteitä: ”On väsyttävää seurata kaikkea tätä. Tilanne on ollut paha jo niin kauan.”
Hän paloittelee mangoa ja kertoo samalla, että Haitilla on 165 erilaista mangolajiketta.
”Mango on haitilaisille yhtä tärkeä kuin uusiperuna on Suomessa”, Eli Noël kertoo.
Haitilaiset syövät arkipäivinä maissipuuroa kanan tai kalan kera. Vähävaraiset perheet syövät murskattuja punaisia papuja lihan korvikkeena.
RUOKAILUN YHTEYDESSÄ otetaan rommiryypyt jumalille ja esi-isille. Noël lausuu: ”One god, one life” ja pian sen jälkeen käydään ihanan limetin- ja neilikantuoksuisen ruoan kimppuun. Ruokajuomana on vaniljalla maustettua limettimehua.
RIISIÄ JA PAPUJA
(kahdeksalle ruokailijalle)
3 dl punaisia tarhapapuja
1 sipuli, hienoksi pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, hienoksi pilkottuna
1–2 tl suolaa
1/2 tl pippuria
10 kokonaista neilikkaa
1 kg jasmiiniriisiä tai muuta pitkäjyväistä riisiä
Lisää 2 tl suolaa 2 litraan vettä ja keitä papuja, kunnes ne ovat pehmeitä. Säästä keittovesi. Paista sipuli paksupohjaisessa kattilassa öljyssä ja lisää valkosipuli, neilikka, pavut ja riisi. Lisää papujen keittovesi, suolaa ja pippuria. Odota kunnes vesi kiehuu, laita kansi kattilaan ja pienennä lämpöä. Keitä noin 15–20 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
PAISTETUT KEITTOBANAANIT
5 kpl vihreitä keittobanaaneja, vinosti leikattuja 4 cm viipaleina
2 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Liota banaaninpaloja 10 minuuttia suolavedessä (laita 1 tl suolaa 1/2 litraan vettä). Paista paloja 2 minuuttia öljyssä teflonpaistinpannussa. Litistä paistetut banaanipalat kahden leikkuulaudan välissä ja paista taas 2 minuuttia.
HEDELMÄINEN SALAATTI
2 mangoa, kuutioiksi leikattuina
1 kg kirsikkatomaatteja, lohkoiksi leikattuja
6 kiiviä, viipaloituna
Vain netissä olevat lisäreseptit löydät täältä.
Susanne Ådahl