Kirjoittanut jukka vuorio

Herkkä tarina punkrockista

Lukuaika: < 1 minuutti

Herkkä tarina punkrockista

Kotimaisen hardcoresuuruuden Endstandin urasta kertova dokumenttielokuva on hieno paketti.

Sadat elleivät vieläkin useammat bändit ympäri Suomea haaveilevat tälläkin hetkellä levytyssopimuksista, keikoista ja kiertueista ymmärtämättä, että se kaikki on tehtävissä myös ihan itse, jos periksi antamatonta luonnetta löytyy.

Janne Tamminen ja Jani Koskinen ovat tärkeimpiä nimiä, kun puhutaan kotimaisesta tee se itse -kulttuurista 2000-luvulla. Punkmusiikkia ja koko kyseistä alakulttuuria rakastaneet nuorukaiset perustivat jo 1990-luvun lopussa ensin omat bändit Endstandin ja Manifesto Jukeboxin.

Bändejä seurasi vuonna 2000 oman levy-yhtiö Combat Rock Industry ja lopulta 2004 oma kivijalkalevykauppa Combat Rock Shop.

Tammisen ja Koskisen esimerkki on kannustanut lukemattomia bändejä ympäri maailmaa tekemään itse. Puhumalla ja toivomalla ei pääse kovin pitkälle, mutta itse tekemällä pääsee esimerkiksi Euroopan-kiertueelle – ja vielä pitemmällekin.

Näitä kiertueita sekä Endstandin viimeiseksi jäänyttä keikkaa ja siihen valmistautumista muistellaan bändissä soittaneiden ja heidän kaveriensa kesken dokumenttielokuvassa Fire Inside – The Story of Endstand.

Vuosina 1996–2008 aktiivisena keikkakoneena tutuksi tullut bändi palasi vielä viimeiselle keikalle Helsingin Nosturiin toukokuussa 2010. DVD-dokumenttielokuvan mukana tulee myös kyseiseltä keikalta taltioitu live-CD.

Elokuva on onnistunut historiikki, opetusmateriaalia aloitteleville ja pitemmällekin ehtineille bändeille tahdonvoimasta ja myös mielenkiintoisesti etenevä tarina.

Mielenkiinnon lisäksi elokuva saa heräämään myös liikutuksen tunteita. Ainakin allekirjoittanutta jopa itketti muutamaan kertaan elokuvaa katsoessa. Eikä vähiten dokumentin lopussa, kun Endstand soittaa loppuunmyydylle Nosturille viimeisen keikkansa viimeisen biisin.

Arkistomateriaali bändin seikkailuista vuosien varrelta ympäri maailmaa on kenelle tahansa punkharrastajalle ja tietysti niille, jotka itsekin ovat kiertueita tehneet, kiinnostavaa ja hersyvän hauskaa tavaraa. Myös henkilökohtaisissa haastatteluissa onnistutaan menemään niin lähelle bändiläisiä, että selviää kunnolla, mitä Endstand heille tarkoitti.

”Kuin olisi käynyt punkrockin yliopiston”, summasi Endstandin perustajajäsen ja aina mukana ollut basisti Joel Sipilä.

Fire Inside – The Story of Endstand. Combat Rock Industry 2013. Viisi tähteä.

Jukka Vuorio