Haseb on nyt televisiotoimittaja

Lukuaika: < 1 minuutti

Haseb on nyt televisiotoimittaja

Maailma lyhyesti: Tilanne Irakin tärkeimmässä öljykaupungissa Kirkukissa on kiristynyt paljon viime keväästä.

Voiman tämän vuoden kesäkuun numerossa kerrottiin entisestä kurdisissistä Haseb H. Hamzasta, joka opiskeli Kirkukissa toimittajaksi. Kurssi päättyi syksyllä, ja useimmat sen opiskelijoista työskentelevät nyt toimittajina. Haseb on Kirkuk-television uutisreportteri.

Tilanne Irakin tärkeimmässä öljykaupungissa Kirkukissa on kiristynyt paljon viime keväästä. Kaupungissa räjähtää pommeja lähes joka päivä. Heinäkuussa itsemurhapommittaja laukaisi panoksensa mielenosoituksessa ja ääriturkomaanipuolue Jabhat Turkmanin vartijat tulittivat paniikkiin joutunutta väkijoukkoa. 25 ihmistä kuoli.

Tammikuussa Irakissa on paikallisvaalit, mutta niitä ei järjestetä maan kurdialueella.

Toimittajille Kirkuk on yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Heinäkuussa 23-vuotias kirkukilaistoimittaja Soran Mama Hama ammuttiin kotiovensa edessä ja lokakuussa murhattiin 28-vuotias toimittaja Diyar Abbas Ahmed.

Vietin syksyllä kuusi päivää Kirkukissa. Vaikka siellä oli paljon kiinnostavia uutisaiheita, toimittajia kaduilla ei näkynyt. Näin vain yhden televisiokuvaajan kuvaamassa liikennettä. Hänellä oli kaksi vahvasti aseistettua, luotiliivejä käyttävää turvamiestä.

KOMAKin koulussa järjestetty toimittajakurssi, johon Haseb osallistui, rahoitettiin Ruotsin ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston SIDA:n tuella. Se ei myöntänyt varoja uuden kurssin järjestämiseen, joten toimittajakoulutus Kirkukissa on päättynyt. Muu KOMAKin toiminta jatkuu entiseen tapaan.

Öljyn päällä Kirkuk -artikkeli julkaistiin Voimassa 5/2008. Se löytyy Voiman juttuarkistosta www.voima.fi

Kristiina Koivunen