Kirjoittanut Jari Tamminen

Harmaa maa

Lukuaika: < 1 minuutti

Harmaa maa

Arvostelussa elokuva Timanttikoirien vuosi 1984.

Timanttikoirien vuosi 1984 kuvaa marginaalikulttuurin nousua monokulttuurin hallitsemassa 1980-luvun Helsingissä. Dokumentissa arkistonauhat ja aikalaisten muistelot maalaavat melkoisen lohduttoman kuvat Kekkoslovakiasta.

Mustahuulien ja futuristien skandaalinkäryinen esiinmarssi ja kapina yhteiskunnan status quota vastaan vaikuttavat tosin liikuttavan söpöiltä jälkikäteen katsottuna. Söpöä on myös dokumentin ohjaajan, liikkeen keskushahmon Pete Europan pousailu nykypäivänä. Heppu istuu limusiinin takapenkillä plehat päässä selittämässä totuuksia. Tuntuu, että pojat ovat keränneet kolehdin ja saaneet kasaan juuri riittävästi nappulaa vuokratakseen limusiinin tunniksi.

Hajanaisesta rakenteesta ja kömpelöstä toteutuksesta huolimatta Timanttikoirat on kiinnostava paketti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita marginaalikulttuurin noususta ja uhosta. Sekä aikalaisille, että meille myöhemmin mukaan hypänneille.

Pete Europa: Timanttikoirien vuosi 1984. DocLounge Helsinki 8.9. & Tampere 28.9. sekä Rakkautta & anarkiaa -festivaaleilla. Kolme tähteä.

Jari Tamminen