Kirjoittanut Olli Tammilehto

Hapanta atk-etiikkaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Hapanta atk-etiikkaa

Tietoisen vanhentamisen takia maailmassa myydään joka päivä noin miljoona tietokonetta.

Maailmassa on tällä hetkellä käytössä yli miljardi tietokonetta.

Koneita ostetaan päivittäin noin miljoona. Tietokone sisältää noin 700:aa eri ainetta, muun muassa lähes kaikkia teollisuuden käyttämiä metalleja.

Pöytätietokoneen valmistamiseksi on louhittava yhtä suuri määrä aineita kuin auton valmistamiseen.
Talvivaaran nikkelikaivoksen ongelmat antavat tuntumaa suurimittaisen kaivostoiminnan riskeistä. Useimmiten sitä tapahtuu maissa, joissa ympäristöviranomaiset ovat korruptoituneita ja joissa lehdistön ja kansalaistoiminnan vapaus on olematonta.

Esimerkiksi merkittävä osa tietokoneiden juotoksiin tarvittavasta tinasta tulee Indonesiasta Bangkan ja Belitungin saarilta, joilla suuri osa metsistä ja vesistöistä on tuhoutunut.

Kondensaattoreissa tarvittavaa tantaalia saadaan Kongosta Kivu-järven ympäristöstä läheltä Ruandan rajaa. Paikalliset sotapäälliköt ovat rahoittaneet pitkään jatkuneita sotia kaivosyhtiöiltä saamillaan maksuilla.

Myös mikropiirien ja muiden komponenttien valmistus on vaarallista sekä työntekijöille että ympäristölle.
Taiwanissa on todettu tehtaiden lähistöllä syöpäepidemioita. Thaimaan Samut Prakarnin alueen kovalevytehtaiden työntekijöillä on hengitysvaikeuksia, ja ihmiset on vaihdettava uusiin aina kuuden vuoden välein.

Tehtaat vaativat myös erittäin paljon vettä. Kun Taiwania kohtasi vuonna 2002 kuivuus, lähes kaikki käytettävissä oleva vesi johdettiin tietotekniikkatehtaille, minkä seurauksena riisipellot kuivuivat karrelle.

Pääasiassa uusia tietokoneita ostavat vanhat käyttäjät: yhtiöt ja yritykset vaihtavat tietokoneensa keskimäärin joka toinen tai kolmas vuosi.

Koteihinkin uusi läppäri ilmestyy noin neljän vuoden välein. Jos tietokoneiden käyttöikä pitenisi vaikkapa kodinkoneille tavalliseen 10 vuoteen, koneiden valmistus vähenisi ratkaisevasti.
Mainonnalla, suhdetoiminnalla ja uusien koneiden ominaisuuksia ylistävillä ”asiantuntija-artikkeleilla” eiliset huipputuotteet saadaan äkkiä kulttuurisesti vanhentumaan.

Markkinointi saa myös erityispiirteitä. Windows-käyttöjärjestelmällä toimiva fyysisesti täysin ehjä tietokone alkaa osoittaa vanhenemisen oireita muutaman vuoden jälkeen: se hidastuu.

Uuden Windowsin julkaiseminen johtaakin aina massiiviseen käyttökelpoisten tietokoneiden hylkäysaaltoon.
”Tulevaisuuden arkeologit tulevat havaitsemaan siirtymiskerroksen Vistaan, kun he tutkivat kaatopaikkojamme”, totesi Britannian vihreän puolueen puhemies Sian Berry Windows Vistan ilmestyessä vuonna 2007.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tutkija.

_______________

Linuxia Peeceeseen

Paras vaihtoehto on luopua Windowsista ja siirtyä Linuxiin. Linux-käyttäjiä ovat muun muassa Wikipedia, IBM, Reuters, Mexico City, Saksan työministeriö, Ranskan parlamentti ja kaikki Kemin koulut. Linux-jakelut tukevat useimpia markkinoilla olevia printtereitä ja muita oheislaitteita.

Tee näin:

1. Etsi serkulta, Kierrätyskeskuksesta tai netistä vanha tietokone – tai käytä omaa.

Hinta n. 0−252,70 euroa (mahdollinen bussilippu Kierrätyskeskukseen, 2,70 e)

2. Osta tyhjä CD-levy.

mainos

Hinta 0,20–2,00 euroa.

3. Käynnistä jokin toimiva tietokone, jossa on polttava CD-asema. Käy sivulla www.ubuntu-fi.org/lataa.html tai www.ubuntu.com/download/desktop ja lataa CD-levykuva koneelle. Ubuntu toimii hyvin 5–7 vuotta vanhoissakin koneissa; Xubuntu, Lubuntu, Puppy Linux ja Antix pyörivät sitäkin vanhemmissa. Kaikilla Linux-versioilla on omat nettisivunsa.

4. Polta Ubuntu-levykuva tyhjälle CD:lle jollakin CD-levyjen kopiointiin ja luomiseen tarkoitetulla ohjelmalla.

5. Laita polttamasi Ubuntu-CD vanhan tietokoneesi CD-asemaan. Sammuta kone ja käynnistä se uudelleen. Koneesi käynnistyy nyt CD:ltä eikä kovalevyltä kuten tavallista. Noudata ruutuun tulevia ohjeita. Odota kärsivällisesti – vanhojen koneiden CD-asemien lukeminen voi olla hidasta. Voit valita poistetaanko koneessa mahdollisesti oleva Windows vai asennetaanko Ubuntu Windowsin rinnalle.

6. Asennuksen lopussa kone käynnistetään uudestaan. Jos valitsit rinnakkainasennuksen, näyttöön tulee ensin valikko, josta voit valita käyttöjärjestelmän.

7. Ubuntun ja muiden Linuxien mukana tulevat ja asentuvat automaattisesti useimmat tarvittavat ohjelmat, esimerkiksi LibreOffice-toimisto-ohjelmapaketti, Firefox-selain ja Totem-mediasoitin. Tuhansia muita ohjelmia lähes kaikkiin mahdollisiin tietokonetehtäviin saat netistä. Ne voi asentaa helposti esimerkiksi klikkaamalla Ubuntun sovellutusvalikoima ikonia ruudun vasemmassa laidassa.

Hinta 0 euroa.

Hinta yhteensä 0,20–254,70 euroa.

Huom! Ongelmatilanteissa ota yhteyttä superystävällisiin nörtteihin. Jos et tunne yhtäkään henkilökohtaisesti, käy esimerkiksi sivulla wiki.ubuntu-fi.org/Ohjeet tai www.ubuntu.com/support.

Olli Tammilehto