Kirjoittanut Anu Harju

Halalin värinä

Lukuaika: < 1 minuutti

Halalin värinä

Poliittinen liha: Islamin mukaan puhdas halal-teurastus tehdään kääntämällä eläimen pää kohti Mekkaa, lausumalla Allahia ylistäviä sanoja ja katkaisemalla eläimen kaulavaltimo niin että se vuotaa kuiviin.

Kerroin tšetšeeniystävälleni loikanneeni lihansyöjien leiristä kasvissyöjien laariin kiljuvan omatuntoni ajamana. Muslimimies totesi tyynesti: ”Halal-teurastuksessa eläin ei kärsi.”

Islamin mukaan puhdas halal-teurastus tehdään kääntämällä eläimen pää kohti Mekkaa, lausumalla Allahia ylistäviä sanoja ja katkaisemalla eläimen kaulavaltimo niin että se vuotaa kuiviin. Puhtaassa halalissa eläintä ei ennen tappamista tainnuteta.

Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli, mitä mieltä halalista?

”Jos eläin tapetaan ihmisen hyödyksi, tappaa täytyy mahdollisimman vähän kärsimystä aiheuttavalla tavalla. Uskonto ei riitä syyksi aiheuttaa kärsimystä. Kipua tunteva, tajuissaan oleva ja verta runsaasti vuotava eläin hätääntyy teurastustilanteessa.”

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Susanna Ahlström, mitä laki sanoo halal-teurastuksesta?

”Eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on Suomessa laitonta, poikkeuksena siipikarja. Eläinsuojeluasetuksessa todetaan uskonnollisesta rituaaliteurastuksesta, että eläin on tainnutettava ja kaulavaltimo katkaistava samanaikaisesti. Tarkastuseläinlääkärin tulee olla teurastuksessa läsnä.”

Puhtaan halal-teurastuksen puolustajat ovat EEG-käyrää tutkimalla todistelleet, että eläin tuntee kipua tainnutuksen jälkeen, koska eläimet saattavat tainnutuksesta huolimatta liikahdella refleksinomaisesti. Siksi heidän mielestään on samantekevää tainnutetaanko eläin vai ei. Kipua se tuntee joka tapauksessa.

Onko tainnutus siis turhaa, jos se kerran ei tehoa, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Outi Vainio?

”Jos esimerkiksi nauta tainnutetaan lainmukaisesti pulttaamalla, aivojen kuorikerros tuhoutuu välittömästi eikä eläin periaatteessa enää koe kipua. EEG:ssä näkyy pulttauksen yhteydessä muutoksia, mutta se ei välttämättä ole kipuun liittyvää tunnetta. Silmäluomen värähdyskin vaikuttaa EEG-käyrään.”

Valtaosa Suomessa syödystä halal-lihasta tuodaan muualta. Muutamilla suomalaisilla halalia tuottavilla pienteurastamoilla ei ole havaittu rikkeitä.

Suomessa on annettu yksi tuomio uskonnolliseen rituaaliteurastukseen liittyvästä lainrikkomuksesta. Viisi muualta Suomeen muuttanutta ja kolme kantasuomalaista sai sakkoja eläinsuojelurikoksesta Riihimäen käräjäoikeudessa viime vuonna teurastettuaan tainnuttamatta useita lampaita.

Yrityksistäni huolimatta en saanut kommenttia Suomessa asuvilta muslimeilta.

Anu Harju