Kirjoittanut anna-sofia joro

Haitin katastrofi 20 minuutissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Haitin katastrofi 20 minuutissa

Ohjaaja Arnold Antonin pelkää, että Haitista tulee Karibian Somalia.

”Olet traumatisoitunut. Miksi jatkat draamassa vellomista ja itsesi kiduttamista tunnetasolla? Ottaisit etäisyyttä tähän helvettiin.”

Näin kommentoivat haitilaisohjaaja Arnold Antoninin ystävät, kun hän päätti tehdä dokumenttielokuvan maansa viime tammikuisesta maanjäristyksestä.

Nyt dokumentti Chronique d’une catastrophe annoncée ou Haïti Apocalypse Now (Odottamattoman onnettomuuden kronikat tai Haiti: Ilmestyskirja. Nyt) on nähtävissä Cinemaissi-elokuvafestivaalilla Helsingissä.

”Täytin velvollisuuteni. Kansainväliset tv-kanavat lähettivät kyllä jatkuvaa kuvavirtaa tilanteesta, mutta haitilainen näkökulma puuttui.”

”Haitissa toimii salaliitto muistamista vastaan. Uusi katastrofi saa unohtamaan edelliset”, Antonin pahoittelee.

Ennestäänkin hutera Haiti romahti järistyksessä täysin. Maan tilanne ei Antoninin mukaan ole huomattavasti parantunut, vaikka kadut on puhdistettu ja tilapäissuojia rakennettu. Järistyksen välillisistä vaikutuksista kärsii jokainen haitilainen.

”Jälleenrakennus on iso haaste, mutta suurin ongelma tällä hetkellä on, että yli miljoona ihmistä elää yhä pakolaisleireillä epäinhimillisissä olosuhteissa. On vaarana, että leireistä muodostuu pysyviä ja Haitista tulee Karibian Somalia.”

Maailmanlaajuinen solidaarisuus näytti voimansa Haitissa ensimmäisten 4–5 kuukauden aikana, mutta vähitellen muut ongelmat veivät kansainvälisen yhteisön huomion.

”Virallisten lähteiden mukaan luvatusta 11 miljardista dollarista perille on saapunut tuskin 10 prosenttia. Kansalaisjärjestöjen työtä Haitissa pitäisi koordinoida paremmin ja rakentaa johdonmukainen jälleenrakennusohjelma, joka myös pannaan käytäntöön.”

Nyt Antoninia huolestuttavat 28. marraskuuta järjestettävät Haitin presidentin- ja parlamenttivaalit.

”Vaalien odotus halvaannuttaa päätöksenteon ja luo kireän ilmapiirin. Uusi presidentti aloittaa ensi vuoden helmikuussa eli jos käy tuuri, meillä on toimiva hallitus huhtikuussa.”

Antonin alkoi tehdä poliittisia elokuvia fasistista diktatuuria vastaan vuonna 1974. Hän on ohjannut noin 40 Haiti-aiheista dokumenttia sekä kolme fiktioelokuvaa.

Tällä kertaa viesti mahtui 20 minuuttiin.

”Tykkään tiivistää. Näin lyhyttä elokuvaa voidaan käyttää alustuksena erilaisissa tilaisuuksissa. Pitkän dokumentin toteuttaminen olisi vaatinut paljon rahaa – ja mehän työskentelemme kädestä suuhun.”

Cinemaissi, Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali 7.–10.10. Helsingissä.

Anna-Sofia Joro