Lukuaika: < 1 minuutti

Häirikön ura paketissa

Jani Leinonen: Book No. 1. Jani Leinonen 2012. 200 s.

Vuonna 2002 Jani Leinonen koosti Kuvataideakatemian lopputyönsä muiden maalaamista tauluista. Taulut olivat luukkujen takana, ja kolikkoautomaatit paljastivat teokset 15 sekunniksi kerrallaan. Teosten suosio näyttelyssä määräsi hinnan, jolla kukin luukku aukesi. Piikit taidekentän markkinaohjautuvuutta ja näyttelykokemuksen pinnallisuutta kohtaan olivat osuvia: erään tutkimuksen mukaan 15 sekuntia on keskimääräinen aika, joka näyttelyissä kullekin taideteokselle uhrataan.

Viimeiset kymmenen vuotta Leinonen onkin piikitellyt kaupallisia brändejä, osoittanut taidemaailman ja markkinointimaailman yhtäläisyyksiä ja herättänyt hämmennystä. Taiteilijan rakkaudentunnustukset ja avoin viha esimerkiksi Elovenaa ja McDonald’sia kohtaan ovat ristiriitaisia ja siksi kiinnostavia: Kun hän kritisoi Mäkkäriä, hän syö Mäkkärissä. Kun hän kritisoi kapitalismia, hänellä on tyyris puku päällään.

Itse en uskokaan suoriltaan mitään, mitä Leinonen sanoo. Mutta ei ole tarviskaan, sillä ajatuksia hän onnistuu herättämään. Se, jos mikä, on taiteen tarkoitus.

Leinosen itse kustantama Book No. 1 esittelee hänen uransa varsin yksityiskohtaisesti – ja runsaasti kuvitettuna, tietysti.

Jani Leinonen: Book No. 1. Jani Leinonen 2012. 200 s. Viisi tähteä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa