H niin kuin Hallittu maahanmuutto

Lukuaika: < 1 minuutti

H niin kuin Hallittu maahanmuutto

Kalenteri: Maahanmuuttopoliittinen sanasto.

Nykyisen maahanmuuttopolitiikan tavoite, jolla tarkoitetaan säännellysti tapahtuvaa ihmisten liikkumista.

Aina kun poliitikot vaativat jonkin ilmiön ottamista hallintaan, kertoo se siitä, että kyseinen ilmiö on jo peruuttamattomasti hallitsemattomissa (vrt. globalisaatio). Tyypillistä nykyiselle maahanmuuttopolitiikalle onkin se, että se ei tee ihmisten liikkumisesta yhtään sen ”hallitumpaa”, vaan ainoastaan lisää pakkoja ja kontrolleja.

Hallitusta maahanmuutosta puhuvat poliitikot antavat ymmärtää valinneensa järkevän keskitien muukalaisvihamielisen äärioikeiston ja epärealistisen rajat auki -politiikan välillä. Länsimaat, Suomi mukaan lukien, ovat asettaneet maahanmuuttopolitiikan tavoitteeksi valikoinnin. Valtiot pyrkivät yhtäältä torjumaan turvallisuusuhaksi julistettua “laitonta maahanmuuttoa” ja toisaalta rekrytoimaan aktiivisesti sopivaa ja edullista työvoimaa yritysten tarpeisiin.

Valikointi kuitenkin edellyttää yhä uusia kategorioita ja mekanismeja toivottujen tulijoiden erottamiseksi ei-toivotuista. Koska tuhannet Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset julistetaan ei-toivotuiksi, tuottaa hallitun maahanmuuton tavoittelu ”hallitsematonta maahanmuuttoa” pakottaessaan yhä useamman liikkumaan ”laittomasti”.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009