Guillou goes Karl May

Jan Guillou: Sillanrakentajat. Like 2012. 620 s.

Jan Guillou tunnetaan ristiritariaikaan sijoittuvasta Arn Magnusson -romaanisarjastaan sekä Carl Hamilton -jännäreistään.

Sillanrakentajat on Guilloun uuden perhekronikkasarjan ensimmäinen nide. Se paneutuu 1900-luvun teollisen kehityksen mullistuksiin siirtomaissa.

Kirjan päähenkilönä on kolme isänsä menettänyttä norjalaisen kalastajaperheen veljestä, jotka päätyvät lahjojensa ja hyväntekeväisyysyhdistyksen tuella Dresdeniin insinöörioppiin.

Yksi veljistä palaa Norjaan rakentamaan rautatiesiltoja ja tunneleita tuntureiden lumimyrskyjen keskelle. Toinen pakenee epäonnisen rakkauden rampauttamana Afrikkaan. Kolmas löytää homoutensa ja katoaa Englantiin.

Guilloun kieli on sujuvaa, ja pohjatyöt on tehty huolella. Kirja tulvii kiinnostavia historiallisia yksityiskohtia rautatietekniikasta, purjehduksesta, metsästyksestä, antropologiasta ja viime vuosisadan alun kalastajakylien ja porvarispiirien elämäntavoista.

Huolimatta kaunokirjallisesta pyrkimyksistään kirjan henkilöt jäävät tyhjiksi: ne muistuttavat kirjailijan ihaileman Karl Mayn mukansatempaavien mutta pinnallisten seikkailukirjojen sankareita.

Jan Guillou: Sillanrakentajat. Like 2012. 620 s. Kolme tähteä.

Tuomas Rantanen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.