Lukuaika: < 1 minuutti

Guggenheim boikottiin?

Taiteilijat uhkaavat rakenteilla olevaa Abu Dhabin Guggenheim-museota boikotilla.

Yli 130 taiteilijaa, monet Lähi-idän keskeisiä kulttuurivaikuttajia, on uhannut boikotoida Abu Dhabiin rakennettavaa Guggenheim-museota, kertoo The New York Times.

Boikotilla uhkaavat taiteilijat kieltäytyvät luovuttamasta töitään museon käyttöön tai osallistumasta sen järjestämiin tilaisuuksiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tukee boikottia.

HRW:n raporttien mukaan Abu Dhabin museotyömaalla on rikottu laajasti työntekijöiden oikeuksia, työturvallisuudesta ei ole huolehdittu ja palkkoja on jätetty maksamatta. Työnantaja on takavarikoinut siirtotyöläisten passeja. Heiltä on myös vaadittu työpaikan saadakseen niin sanottua rekrytointikorvausta, joka on jättänyt työläiset velkaloukkuun.

Siirtolaistyöläisten oikeuksien rajoittaminen ei ole mitenkään harvinaista alueella. Guggenheimin arvostelijat vaativat rekrytointikorvausten takaisin maksamista, työntekijöille oikeutta irtisanoutua halutessaan sekä riippumattoman valvojan huolehtimaan työntekijöiden oikeuksien toteutumista.

”Taiteilijoita ei pitäisi pyytää esittämään töitään rakennuksissa, jotka on revitty hyväksikäytettyjen rakennustyöläisten selkänahasta”, toteaa libanonilaissyntyinen taiteilija Walid Raad.

Guggenheim-säätiölle boikottiuhka tulee kiusalliseen aikaan. Säätiöllä on edessä valtava urakka, että se saisi täytettyä massiivisen museorakennuksen taiteella vuoden 2015 avajaisiin mennessä. Museon tarkoituksena on ollut keskittyä nimenomaan Lähi-idän nykytaiteeseen.

Säätiö kiistää väärinkäytökset ja toteaa tekevänsä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa, jotta työläisten oikeuksista huolehdittaisiin.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa