Fuusiocurrya Etelä-Afrikasta

Lukuaika: 2 minuuttia

Fuusiocurrya Etelä-Afrikasta

”On mahdotonta puhua yhdestä eteläafrikkalaisesta ruokakulttuurista”, Ruth Guillaume selostaa.

”ON MAHDOTONTA puhua yhdestä eteläafrikkalaisesta ruokakulttuurista. Meillä on ainakin 11 eri kulttuuria ja ruokatyyliä”, selostaa Ruth Guillaume kesäisellä vierailullaan Suomessa.

Hänen taustansa on yhtä kirjava kuin eteläisen Afrikan historia. Ruth Guillaume on puoliksi Etelä-Afrikan zulu ja puoliksi malawilainen, syntynyt Etelä-Afrikassa, mutta muuttanut kouluikäisenä Swazimaahan. Guillaume avioitui Ranskassa kaksi vuotta sitten ja asuu siellä edelleen miehensä ja tyttärensä kanssa.

RUTH GUILLAUME KERTOO, että apartheidin aikana Swazimaassa oli mustille paremmat olosuhteet ja mahdollisuudet kuin Etelä-Afrikassa. Nyt tilanne on toinen. Aiemmin Etelä-Afrikasta Swazimaahan suuntautunut muuttoliike on viime vuosina kääntynyt toiseen suuntaan.

Guillaume kertoo järkyttyneensä käydessään Swazimaassa kuuden vuoden tauon jälkeen.

”Se ei ole enää maa, jonka tunsin nuorena. Kaikki isot liikeyritykset ovat muuttaneet Etelä-Afrikkaan. Työtä on hyvin vaikea löytää ja köyhyys on lisääntynyt huomattavasti. Liki kaikki 17–30-vuotiaat ovat lähteneet Etelä-Afrikkaan etsimään työtä ja parempaa tulevaisuutta. Turismi ja safaripuistot vielä kukoistavat, mutta tavallisille kansalaisille tilanne on tukala. Maaseudulla jopa tiet ovat tosi huonossa kunnossa.”

GUILLAUME ON ELÄNYT puolet elämästään kasvattiperheessä. Hänen äitinsä työskenteli aikoinaan valkoisen perheen kotiapulaisena. Kun äiti meni naimisiin toisen kerran ja oli muuttamassa miehensä luo, työantajaperhe tarjoutui takaamaan Ruthille kodin ja hyvän koulutuksen. Guillaume opiskelikin henkilöstöhallintoa.

Parikymppisenä Ruth Guillaume harkitsi osallistumista missikilpailuun, mutta muutti mielensä, kun ilmeni, että Swazimaan kuninkaalla on tapana valita kaunottarien joukosta uusia vaimoja. Hän päätti seurata monien maanmiestensä esimerkkiä ja hakeutua töihin Etelä- Afrikkaan, missä koulutettujen mustien asema työmarkkinoilla oli suotuisampi.

GUILLAUMEN PÄIVITTÄISENÄ työnä kasvattiperheen keittiössä oli kuoria ja silputa sipuleita, perunoita ja porkkanoita. Siitä syntyi kiinnostus kokkaukseen.

Perinteinen zuluruokavalio perustuu liharuokiin ja mausteita käytetään hyvin vähän. Viikonloppuisin kokoonnutaan bryksi kutsuttuun grillijuhlaan. Liha syödään maissipuuron ja tomaattikastikkeen kera.

Tavallinen arkiruoka on boboti-uunivuoka, jossa on luova sekamelska aineksia; jauhelihaa, rusinoita, kookosta, linssejä, maitoa, leipää, sipulia, valkosipulia, munia ja sitruunaa.

RUTH GUILLAUME on kokeilumielessä kehittänyt oman vihannescurryn. Hän kertoo, että Etelä-Afrikassa nuoret syövät yhä enemmän kasvisruokia. Intialainen keittiö on lisäämässä suosiotaan varsinkin Durbanissa, missä asuu myös suuri intialainen väestö.

Ruokapöydässä Guillaume kertoo seuranneensa vähän entisen kotimaansa tapahtumia ja tunnelmia.

”Sekä mustat että valkoiset ovat katkeria. Mbeki ei ole hyvä presidentti. Hän uskoo, että köyhyys aiheuttaa aidsia. Tulisi kuitenkin ymmärtää, että aids on myös ihmisoikeuskysymys. Etelä-Afrikka tarvitsisi tuhansia Mandelan kaltaisia ihmisiä. Silloin maa toimisi.”

Vihannescurry kuudelle ruokailijalle

2 paprikaa

2 sipulia hienoksi pilkottuina

2 sellerinvartta hienoksi pilkottuina

300 g herkkusieniä

3 tomaattia hienoksi pilkottuina

mainos

1 dl paseerattuja tomaatteja

3 valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuina

1 iso peruna kuutioina

1 kesäkurpitsa kuutioina

1 iso pala (5 cm) inkivääriä hienoksi pilkottuna

2 tl tuoretta basilikaa silputtuna

2 tl kurkumaa

3 tl currya

2 rkl viinietikkaa

3 rkl soijakastiketta

2 rkl makeaa mango-chutneya

2 kasvisliemikuutiota

Paista sipuli ruokaöljyssä. Leikkaa inkiväärinpala hienoksi ja lisää paistinpannuun. Lisää seuraavaksi kesäkurpitsa, kurkuma, curry, soijakastike, viinietikka ja chutney. Anna paistua 10 minuuttia ja lisää paprika ja herkkusienet. Lisää vihanneskuutiot 2 desiin kiehuvaa vettä. Viimeisenä lisää sekä hienoksi pilkottu että paseerattu tomaatti. Tarjoile banaaniraitan ja basmatiriisin kanssa. Riisiin voi keittämisvaiheessa lisätä kurkumaa. Raita valmistetaan viipaloimalla 2 banaania 2–3 desiin jogurttia.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009