Kirjoittanut Hannele Huhtala

Futuro – menneisyyden muoviunelma

Lukuaika: < 1 minuutti

Futuro – menneisyyden muoviunelma

Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema Futuro on klassikko, ufoinnostuksen ajan unelma.

Mikä kaunis ajatus: kevyesti maastoon sulautuva mökki, näkymät joka suuntaan. Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema Futuro on klassikko, ufoinnostuksen ajan unelma.

Weegee-talon pihalle Espooseen pystytetyn Futuron tuotantonumero on 001.

Museo osti Hirvensalmella vuosina 1968–2011 näyttelijä Matti Kuuslan omistuksessa olleen mökin viime lokakuussa 60 000 eurolla. Futuroita valmistettiin vain satakunta, ja niitä on yhä jäljellä 45 kappaletta. Futuron loistava tulevaisuus tökkäsi vuoden 1973 öljykriisiin, jolloin muovin hinta kolminkertaistui.

Eräs näyttelyvieras kommentoi, että Futuro on varsin miehinen unelma ja että nainen kiinnittää heti huomiota siihen, kuinka vähän asumuksessa on säilytystilaa.

Epäkäytännöllinen tila ainakin on: keittokomero on niin pieni nurkkaus, ettei siinä viitsi edes ajatella mikrolämmittämistä kummallisempaa ruuanlaittoa.

Talon keskiössä on kuusi istuinta, joilla on valitettavan epämukavaa istua. Yöksi istuimet levitetään makuusijoiksi.

Ehkä Futuro on maskuliininen fetissi: pelkillä makuusijoilla sisustettu asumus, josta näkee kaikkialle ulos ja johon näkee joka puolelta sisään pienistä soikeista ikkunoista.

”Futuro on tuonut meille kaikenlaisia friikkejä. Museoon on tullut ihan uusia kävijöitä”, museonjohtaja Timo Tuomi nauraa.

Futuro kiinnostaa, onhan se ennen kaikkea todella hellyttävä.

Futuro, Espoon Weegee-talossa 16.9. asti, ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Futuron voi myös vuokrata yksityiskäyttöön, asumuksessa voi olla yhtä aikaa kymmenen henkeä.

Hannele Huhtala