Kirjoittanut Antti Rautiainen

#Freejoel

Lukuaika: 2 minuuttia

#Freejoel

Jos natsi käyttää väkivaltaa, hänen valitsemansa uhrin terveys on arvokkaampi kuin natsin terveys, Antti Rautiainen kirjoittaa.

Joulukuun 15. päivänä vuonna 2013 noin 30 natsia hyökkäsi asukasyhdistyksen järjestämän, kymmenen kertaa suuremman antirasistisen mielenosoituksen kimppuun Tukholman Kärrtorpissa. Mielenosoituksessa oli paljon lapsiperheitä. Hyökkääjät iskivät mielenosoittajien kimppuun aseinaan keppejä, pulloja ja puukkoja. Paikalla olleet antifasistit ja Kärrtorpin asukkaat saivat kuitenkin ajettua natsit pakoon paikalliseen puistoon, josta poliisi pelasti nämä.

Elokuussa hovioikeus antoi yhtä hyökkääjää puukottaneelle Joel Almgrenille viisi ja puoli vuotta vankeutta. Natsihyökkäyksen johtaja Emil Hagberg sai kesäkuussa hovioikeudessa kahdeksan kuukautta vankeutta. Muutama muu hyökkääjä sai tätäkin lievemmän tuomion. Ruotsin oikeuslaitos antoi mielenosoitusta puolustaneelle antirasistille yli kahdeksan kertaa pidemmän tuomion kuin kellekään hyökkääjistä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo oli varoittanut Tukholman poliisia natsien suunnitelmista. Silti mielenosoitusta turvasi vain kuusi poliisia. Oikeudessa paikalla olleet poliisit myönsivät, että mahdollisuuksia mielenosoituksen puolustamiseen ei ollut, ja että natseilla oli puukkoja. Hovioikeus ei perustellut lainkaan, miten Almgren olisi voinut puolustaa mielenosoitusta aseistautuneiden natsien hyökkäystä vastaan muita keinoja käyttäen, vaikka Ruotsin lakien mukaan todistustaakka hätävarjelun liioittelusta on syyttäjällä.

Almgren on vastapuolelle tuttu aktivisti. Oikeudessa hän kertoi aseistautuneensa, koska natsit ovat kahdesti hyökänneet hänen kimppuunsa hänen ulkoillessaan kuusivuotiaan poikansa kanssa. Periaatteessa moni tukee Almgrenin oikeutta itsepuolustukseen, mutta käytännössä yksikään Ruotsin eduskuntapuolue ei ole ottanut kantaa hänen puolestaan. Asiaa ovat pitäneet esillä vain ruohonjuuritason toimijat, jotka ovat levittäneet tietoa suhteettomista syytteistä sosiaalisen median, mielenosoitusten ja graffitien avulla.

Puolustautuminen Paljain käsin puukoin aseistautunutta joukkiota vastaan ei ole itsepuolustusta, vaan itsemurha. Mielestäni itsemurha ei ole oikeutettu vaihtoehto tilanteessa, jossa lapset tai muut mielenosoituksen puolustuskyvyttömät osanottajat voivat joutua hyökkäyksen kohteeksi. Natsin valitseman uhrin terveys on arvokkaampi asia kuin natsin terveys.

Joskus väitetään, että pahuus voittaa, jos käy pahuutta vastaan väkivalloin. Oliko Stauffenberg, joka yritti tappaa Hitlerin, yhtä paha kun natsit? Ja voittivatko natsit, kun Berliini vallattiin toukokuussa 1945? En usko.

Joel Almgrenille voi kirjoittaa vankilaan osoitteeseen: Joel Almgren, Kumla Anstalten. 692 81 Kumla, Sweden.

Antti Rautiainen