Filippiinit: koirien helvetti

Lukuaika: 3 minuuttia

Filippiinit: koirien helvetti

Chavez ja Melencio kertovat nauraen, että “Filippiineillä syödään kaikkea, mikä liikkuu!”

Filippiiniläiset taistelulaulut tulvivat kannettavasta tietokoneesta olohuoneessamme Helsingin Roihuvuoressa. Sonny Melencio ja Edwin Chavez, pitkäaikaiset vasemmistoaktivistit Massojen taistelu -liikkeestä, ovat käärineet paidanhihat ja pilkkovat vihanneksia lumpiang togueen, jossa on pavun ituja ja tofua. He majoittuivat kotiimme viikon ajaksi osallistuakseen Asemin yhteydessä järjestettyyn kansalaisjärjestöjen foorumiin.

Molemmat ovat selvästi tottuneet puuhailemaan keittiössä. Aamuisin he keittävät meille kahvit ja tarjoavat Filippiineiltä tuomaansa viipaloitua täysjyväleipää. Ja tiskaavat jokaisen aterian jälkeen. Tänä syyskesän iltana Melencio valmistaa kotiravintolamme pääruoan ja Chavez vastaa jälkiruoasta.

Pikaruokakulttuuri leviää Filippiineillä kulovalkean tavoin. Paikallinen pikaruokaketju on lyönyt jopa McDonald’sin suosion. Melencio tapasi ostaa perheelleen valmisruokia katukojusta Manilassa sijaitsevan kotinsa läheltä. Eräänä päivänä hän osti kokkikirjan ja alkoi tehdä omia kokeilujaan. Kun hän järjesti kodissaan poliittisia tapaamisia, hän kokkasi ystävilleen ja sai keitoksistaan paljon kehuja.

Sonny Melencio poimii puutarhastaan ruokiinsa kookosta, jakkihedelmää, curryn lehtiä, chiliä ja kitkerää yrttikasvia, malangaita. Vaikka hän pitää ruoanlaitosta, kokkaus joutui hyllylle anopin muutettua taloon. Anoppi opettaa monimutkaisten ja aikaa vaativien filippiiniläisten perinneruokien valmistusta palkkaamalleen taloudenhoitajalle.

Chavez ja Melencio kertovat nauraen, että “Filippiineillä syödään kaikkea, mikä liikkuu!” He latelevat pitkän listan kattiloihin päätyviä otuksia ja otusten osia: käärmeitä, sisiliskoja, kilpikonnia, toukkia, heinäsirkkoja, sammakoita, rottia, kolmivarpaisia kananjalkoja eli “adidaksia”, kananalkioita, merisiilejä, villisikoja, metsäkauriita, sian sisäelimiä ja koiria.

Filippiineillä syödään myös länsimaisittain tavallisempaa lihaa kuten sikaa ja nautaa. Arkisin ateria koostuu tyypillisesti grillatusta kalasta ja wokatuista vihanneksista, esimerkiksi munakoisosta ja kaalista. Maan kansalliskalaa kutsutaan maitokalaksi tai valkoiseksi kalaksi ja se on ilmeisesti sukua siialle. Filippiiniläiset laskevat mielellään leikkiä ruoasta ja elintarvikkeista. Sonny kertoo, että kun hän oli taannoin matkoilla hänen lemmikkikoiransa, kesy kylärakki, katosi sillä aikaa appiukon suihin.

Ruokakulttuurissa on vaikutteita Indonesiasta, Malesiasta, Espanjasta, Kiinasta ja Pohjois-Amerikasta. Muutaman yrityksen jälkeen Edwin on onnistunut rullamaan täytteen kevätkääryleisiin. Edwin ja Sonny nauravat ja hälisevät keskenään laittaessaan ruokaa. Samalla he pohdiskelevat, tuleeko Filippiinien presidentti Gloria Arroyo Helsinkiin sekä suunnittelevat pienimuotoisen mielenosoituksen järjestämistä.

Filippiineillä järjestetään presidentinvaalit vuonna 2007. Kritiikki armeijan ja katolisten tukemaa Arroyoa kohtaan on voimakasta, mutta oppositiota johtava konservatiivinen puolue ei juurikaan eroa hallituspuolueista.

Kansalaisjärjestöjen ehdokkaat tarjoavat poliittisen vaihtoehdon suurten, perinteisten puolueiden ehdokkaille. Suuret puolueet saavat vaalirahoitusta usa:lta vakuuttamalla, että heidän poliittinen ohjelmansa puolustaa amerikkalaisten etuja Filippiineillä.

Kitaraa soittava Chavez on Massojen taistelu -liikkeen poliittisten tapaamisten hovimuusikko. Kun istuudumme pöytään, Chavez pistää soimaan maansa tunnetuimman taistelulaulajan Noel Cabangonin lauluja. Niitä seuraa filippiiniläinen versio Kansainvälisestä sekä hypnoottista, pohjoisfilippiiniläistä musiikkia, jossa on paljon rummuniskuja sekä juutalaiselta harpulta kuulostava soitin.

Kuin pisteeksi i:n päälle avaamme purkin säilöttyä maitokalaa, jonka Sonny Melencio ja Edwin Chavez ovat tuoneet kotoaan. Laakerinlehden, neilikan ja chilin maut hiipivät esiin.

_______________

Singang Na Bangus – Kirpeä keitto

250 g pala retikkaa 2 cm:n viipaleina

3 valkosipulinkynttä murskattuna ja hienonnettuna

2 pientä sipulia 2 cm:n viipaleina

3 tomaattia 2 cm:n viipaleina

3 rkl misotahnaa

1 l vettä

mainos

3 suurta, vihreää chiliä (mietoja)

4 rkl tamarinditahnaa

2 rkl viinietikkaa

1 rkl merisuolaa

1 nippu kiinalaista pinaattia (tai vaihtoehtoisesti pussi tavallista pinaattia)

3 rkl öjyä

Paista valkosipulia öljyssä minuutin ajan. Lisää sipuli ja paista hämmentäen vielä 2 minuuttia. Lisää tomaatit, 3 rkl misoa sekä 2 dl vettä. Sekoita hyvin, jotta misotahna liukenee ja lisää vielä 7 dl vettä. Anna kiehua muutamia minuutteja ja lisää retikka. Liuota tamarinditahna desilitraan kiehuvaa vettä ja valuta siivilän läpi keittoon. Lisää viinietikka, merisuola, chili ja pinaatti. Anna kiehua muutamia minuutteja. Keitto kaadetaan keitetyn riisin päälle ja viimeistellään tavallisesti katkaravuilla, kanalla, kalalla tai lihalla.

Turon – makea banaanirulla

1 keittobanaani 6-8 cm pitkinä ja 1 cm leveinä siivuina

1 prk säilöttyä jakkihedelmää (ei pakollinen)

1/2 dl ruskeaa sokeria

kevätkääryleiden taikinalevyjä

Asettele keittobanaanin siivu ja saman kokoinen pala jakkihedelmää taikinalevylle. Lisää ruokalusikallinen ruskeaa sokeria päälle ja rullaa lumpiang toguen reseptin tavoin (löytyy Voiman netistä). Pinnalle runsaasti ruskeaa sokeria. Paista öljyssä ja tarjoile heti.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009