Lukuaika: < 1 minuutti

Eurooppa tuomiolla

Faktaa & tulkintaa siirtolaisten kurjasta asemasta.

”Syytämme Eurooppaa järjestelmällisistä ihmisoikeusrikkomuksista siirtolaisia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia kohtaan.”

Tukholmassa järjestettävässä Tribunal 2012 -tapahtumassa esitetään todistajanlausuntoja vääryyksistä, joita eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka aiheuttaa.

Joukko kansainvälisesti tunnettuja asiantuntijoita, aktivisteja ja ajattelijoita keskustelee lausunnoista. 13-tuntinen spektaakkeli videoidaan ja näytetään suorana muun muassa Tanskassa, Englannissa ja Suomessa. Videoitujen osuuksien lisäksi kussakin maassa järjestetään paikallista ohjelmaa.

”Turvapaikanhakijat ovat kokeneet niin paljon järkyttäviä asioita, joita kenenkään ei pitäisi kokea, ja sen päälle he joutuvat systeemin riepottelemiksi. Epäreilun systeemin vastustaminen oli ensimmäinen syy protestiin”, Tribunalin Suomen-tapahtuman organisoija Johanna Raekallio kertoo.

Hän on taideprojektiensa kautta tutustunut turvapaikkapäätöstä erittäin pitkään odottaviin ihmisiin.

”Kun lapsi ei pääse esimerkiksi vuoteen kouluun, menetys on suuri. Vastaanottokeskuksissa vanhemmilla ei välttämättä ole energiaa tukea lastensa kasvua.”

Raekallio puhuu myös siitä, että osa järkyttävistä oloista paenneista menehtyy jo matkalle.

”Puhutaan linnake-Euroopasta: vaikka selviää matkasta, turvapaikkahakemusta ei aina pääse jättämään.”

Suomessa tapahtumaan osallistuu kansalaisjärjestöjä ja joukko eri alojen taitelijoita.

”Omat lähtökohtani tapahtuman järjestämiseen ovat humanistiset ja ehkä naiivit, mutta paikalla on lakimiehiä ja järjestöjen edustajia. Heidän sanomansa resonoi sitten toisissa”, Raekallio toteaa. Tarkoituksena on tuoda esille tarinoita, joita muuten ei pääse kuulemaan.

”Harva kovia kokenut alkaa vuodattamaan satunnaisille vastaantulijoille omia kokemuksiaan.”

Tribunal 2012 -tapahtuma 12. toukokuuta Helsingissä, Iso Roobertinkatu 4, tribunal12helsinki.wordpress.com, tribunal12.org.

Hannele Huhtala