Lukuaika: 2 minuuttia

Eurooppa takaisin

Julkisen velan kasvun hillitsemisestä on tullut Euroopassa keino hallita massoja.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että Euroopan poliittinen eliitti on valmis tekemään kaikkensa, jotta yhteisvaluutta euro ei hajoaisi. Poliitikot varoittelevat ajautumisesta Kreikan tielle ja komissaarit pelottelevat Euroopan konkurssista, ellei tukipaketteja, vakausmekanismeja ja talouskurisopimuksia hyväksytä.

Vaikka vika on Euroopan talous- ja rahaliiton rakenteissa, hyvinvointi uhrataan pankkien pelastamiseksi: palkkoja poljetaan, työuria pidennetään, eläkkeitä lasketaan, palveluita kilpailutetaan, koulutuksesta leikataan ja sosiaaliturvasta säästetään.

Uusliberalismi on ottanut kurssin kohti autoritaarista kapitalismia. Kriisi on tehnyt liberaalien märistä unista totta!

Julkisen velan kasvun hillitsemisestä on tullut Euroopassa keino hallita massoja. Uudessa uljaassa Euroopassa valta on luovutettu markkinoille, Euroopan keskuspankille ja Maailman valuuttarahastolle. Demokratiavaje on hälyttävä: kyetäksesi vaikuttamaan Euroopan unionin vaaleissa sinun tulee olla Saksan tai Ranskan kansalainen!

Vasemmisto on jo hävinnyt hegemonisen kamppailun velkaantumisen merkityksestä. Vasemmisto on sitoutunut kansallisvaltioihin, joissa oikeiston on onnistunut määrittää, mistä velkakriisi johtuu, miten velkaantumisesta päästään ja mihin velkaa ylipäätään voidaan käyttää.

Vasemmisto on omaksunut parissa vuodessa ympäri Euroopan puheen ”kipeistä, mutta vastuullisista päätöksistä”: ”hyvä taloudenhoito on köyhänkin etu”. Puheet sääntelystä loistavat poissaolollaan, eikä kriisin aiheuttaneille poliitikoille, pankkiireille ja lobbareille ole vaadittu vankeusrangaistuksia tai vastuuta.

Missä luuhaa vasemmistolainen vaihtoehto 2010-luvulla?

Vastarinnan on kyettävä luomaan uusi, yhteinen, kansainvälinen ja sosiaalinen tila, josta käsin vastustaa leikkauspolitiikkaa ja markkinoiden diktatuuria. Demokratian, kansalaisyhteiskunnan ja parlamentarismin heiketessä länsimaissa virinneet occupy- ja indignados-liikkeet tarjoavat ylikansallisen mahdollisuuden taistella euroeliittiä vastaan. Ensimmäinen näytönpaikka tarjoutuu toukokuussa Frankfurtissa, jonne on kutsuttu ensimmäinen yleiseurooppalainen mielenosoitus.

Toukokuun 15. päivä on espanjalaisen 15M-torikokousliikkeen vuosipäivä ja keskiviikkona 16. päivä on Euroopan keskuspankin johtokunnan kokous. Näiden aikana ja sitä seuraavina päivinä järjestetään mielenosoituksia, kadunvaltauksia ja torikokouksia ympäri Frankfurtia.

Frankfurtin mielenosoitus kokoaa yhteen työttömiä, siirtolaisia, feministejä, pätkätyöläisiä, ympäristö- ja rauhanliikettä, perustuloliikettä, ammattiyhdistysliikettä, nuoriso- ja opiskelijajärjestöjä, vasemmistoa, vihervasemmistoa, antirasistisia ja -fasistisia ryhmiä sekä muita nykyistä leikkauspolitiikkaa vastustavia ryhmittymiä.

_______________

Agitaatiota ja propagandaa!

EKP:n kokous Frankfurt-am-Mainissa tulee muuttumaan mielikuvituksettomasta konkurssilla pelottelevasta ja velalla syyllistävästä politiikasta tarpeekseen saaneiden Euroopan ihmisten kokoukseksi. Frankfurtia odotellessa yhteisiä iskulauseita voi kaivaa Euroopan synkkää tulevaisuutta käsittelevistä manifesteista, analyyseista ja julistuksista, joita on alkanut ilmestyä kuin sieniä sateella.

• Eurooppa takaisin! (http://bit.ly/HyyLDf)

• Do the Right Thing. 11 Thesis on the Conflict to Come and the World to Invent (http://bit.ly/Igmd5H)

• Der “europäische Appel” der Troika (http://bit.ly/Hyc1EP)

• Democracy Instead of the Fiscal Treaty! We Need a Different Approach to Tackle the Crisis, and a Different Europe (http://bit.ly/HOvwtv)

• Tuohtuneiden taloustieteilijöiden manifesti (http://bit.ly/ImRzUP) ilmestynyt suomeksi teoksessa Kurssi kohti konkurssia, Vastapaino 2011.

• Manifesto of the Commons: Towards a New Charter of Social Rights (http://bit.ly/HAlXiV)

• Revolución 2.0: Manifiesto global de las universidades nómadas(http://bit.ly/I3ZhkF)

• Save the Greeks from Their Saviours! (http://bit.ly/wjRyjo)

• A manifesto for a new Europe (http://bit.ly/IzFiA3) -Contre le discours dominant sur la dette publique par (http://bit.ly/Hs5Q2y) -Europe: Final Crisis

• Some Theses (http://bit.ly/IQD22k) ”Manifesto for Economic Democracy and Ecological Sanity”, http://bit.ly/HYO60x

• Contre le discours dominant sur la dette publique par (http://bit.ly/Hs5Q2y)

• Europe: Final Crisis – Some Theses (http://bit.ly/IQD22k)


• Manifesto for Economic Democracy and Ecological Sanity (http://bit.ly/HYO60x)

Antti Ronkainen

Kommentoi Facebookissa
  • 30.4.2012