Eroottisuus ei toteudu

Arvostelussa Hannele Mikaela Taivassalon Nälkä.

Hannele Mikaela Taivassalon uusi romaani Nälkä on vampyyriromaani, joka nimensä mukaisesti lainaa Knut Hamsunin Nälän asetelmia.

Päällepäin kertomus on romanttinen ja rytminen, vampyyriproosan kliseisiin takertuva kirja, mutta sisältä teos on lyyrinen kunnianosoitus jugend-Helsingille, kaupungin syrjäisille sopukoille ja vuosisadan vaihteen väkevälle uusromanttiselle proosalle.

Suomentaja on tehnyt hyvää jälkeä, samoin kirjan asusta vastaava graafikko.

Kirjalliset piirteet Taivassalo on vienyt pitkälle, kielenkäyttö on ihailtavaa. Lomittuvien kertomusten ja kerrontatapojen hienoinen vaihtelu on mahtavaa.

Kuitenkin vampyyrihahmon käyttö jää vajaaksi. Laajentunut inhimillinen perspektiivi, tunteiden puute ja eroottisen, tuhoavan halun psykoanalyyttinen viitepiste ovat Jorunn Omakoston hahmossa olemassa, mutta eivät toteudu rohkeasti, vaikka kustantaja niin lupaa.

Lisää naurua, lisää mysteeriä! Silti Nälkä on viihdyttävä ja erottuva kirja, joka kannattaa lukea.

Hannele Mikaela 
Taivassalo: Nälkä. Suom. Raija Rintamäki. Teos & Schildts & 
Söderströms 2013. 241 s. Neljä tähteä.

Maaria Pääjärvi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 26.3.2013

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.