Erilaisia merirosvoja

Lukuaika: < 1 minuutti

Erilaisia merirosvoja

Piratbyrån on ruotsalainen verkostomainen organisaatio.

Piratbyrån on ruotsalainen verkostomainen organisaatio, joka ei halua kuvata itseään järjestöksi, vaan pikemminkin ”jatkuvaksi keskusteluksi” koskien kopioimista, informaatioteknologiaa ja digitaalista kulttuuria. Byroo on järjestänyt erilaisia seminaareja, keskustelutilaisuuksia, luentoja, mielenosoituksia ja performansseja, sekä tuottanut taideteoksia ja mediaa.

The Pirate Bay on Piratbyrånista erkaantunut seurantapalvelu (tracker), joka ylläpitää listoja tiedostonjaosta, mikä tapahtuu vertaisperiaatteella. Käytännössä Pirate Bayltä voi hakea linkin, jonka kautta pääsee lataamaan BitTorrent-protokollaa käyttäen tiedostoja (esimerkiksi musiikkia, kirjoja, elokuvia ja niin edelleen). Pirate Bayn arvioidaan olevan maailman suurin seurantapalvelu ja se oli vuoden 2008 alkupuolella maailman suosituimpien internetsivustojen listalla mittaustavasta riippuen parin-kolmensadan suosituimman joukossa.

Piratpartiet on vuonna 2006 Ruotsissa perustettu puolue, jonka pääasiallisena tavoitteena on tekijänoikeuslainsäädänön uudistaminen siten, että tekijänoikeus koskisi vain kaupallista käyttöä ja kestäisi korkeintaan viisi vuotta. Puolue sai muutama kuukausi perustamisensa jälkeen vuoden 2006 eduskuntavaaleissa noin 35  000 ääntä (0,63 %). Myös Suomessa ollaan perustamassa sisarpuoluetta, perustava kokous on Tampereella 24.–25. toukokuuta.

http://piratbyran.org

http://thepiratebay.org

www.piratpartiet.se

http://piraattipuolue.fi

Tere Vadén

  • 9.9.2009