Epäreilut tietokoneet

Käyttämäsi tietokoneen piiri- tai kovalevyt saattavat olla kotoisin työntekijöiden oikeuksia polkevista maista.

Jos käyttämäsi tietokone on esimerkiksi Acerin, Applen, Dellin tai Toshiban laite, saattavat sen piiri- tai kovalevyt olla kotoisin työntekijöiden oikeuksia polkevista oloista.

Filippiineillä sijaitsee useita tehtaita, jotka tuottavat tietokonekomponentteja kansainvälisille suuryhtiöille. Tehtaiden työntekijät, lähes poikkeuksetta naiset, ovat erittäin matalapalkkaista vuokratyövoimaa, joiden järjestäytymismahdollisuudet ovat olemattomat ja joilla EU-rahoitteisen makeITfairin raportin mukaan teetetään kaikki sopimukset ylittävä määrä ylitöitä.

Työläisten oikeuksien rikkominen paljastui jo kaksi vuotta sitten, mutta uusimman selvityksen mukaan tehtaat eivät ole parantaneet työoloja.

Kansainvälisistä tietokonevalmistajien suuryhtiöistä ainoastaan Hewlett-Packard suostui edes kertomaan, onko yritys ryhtynyt toimiin työoloja parantaakseen ja minkälaisia ehtoja yritys on asettanut alihankkijoilleen.

Raportin mukaan ongelmana on, että suuryhtiöt eivät puutu alihankkijoidensa toimintaan. Lisäksi alihankkijat harvoin ymmärtävät miten tuottoisaa olisi panostaa etiikkaan ja ympäristöön.

makeitfair.org

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 7.10.2009

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.