Epäreilut tietokoneet

Lukuaika: < 1 minuutti

Epäreilut tietokoneet

Käyttämäsi tietokoneen piiri- tai kovalevyt saattavat olla kotoisin työntekijöiden oikeuksia polkevista maista.

Jos käyttämäsi tietokone on esimerkiksi Acerin, Applen, Dellin tai Toshiban laite, saattavat sen piiri- tai kovalevyt olla kotoisin työntekijöiden oikeuksia polkevista oloista.

Filippiineillä sijaitsee useita tehtaita, jotka tuottavat tietokonekomponentteja kansainvälisille suuryhtiöille. Tehtaiden työntekijät, lähes poikkeuksetta naiset, ovat erittäin matalapalkkaista vuokratyövoimaa, joiden järjestäytymismahdollisuudet ovat olemattomat ja joilla EU-rahoitteisen makeITfairin raportin mukaan teetetään kaikki sopimukset ylittävä määrä ylitöitä.

Työläisten oikeuksien rikkominen paljastui jo kaksi vuotta sitten, mutta uusimman selvityksen mukaan tehtaat eivät ole parantaneet työoloja.

Kansainvälisistä tietokonevalmistajien suuryhtiöistä ainoastaan Hewlett-Packard suostui edes kertomaan, onko yritys ryhtynyt toimiin työoloja parantaakseen ja minkälaisia ehtoja yritys on asettanut alihankkijoilleen.

Raportin mukaan ongelmana on, että suuryhtiöt eivät puutu alihankkijoidensa toimintaan. Lisäksi alihankkijat harvoin ymmärtävät miten tuottoisaa olisi panostaa etiikkaan ja ympäristöön.

makeitfair.org

  • 7.10.2009