Ensimmäinen oikea ihminen

Lukuaika: 2 minuuttia

Ensimmäinen oikea ihminen

Vesa Väänänen on heinolalainen ITE-taiteilija, jonka puisto on uhattuna.

Heinolan rautatiepuisto on täynnä riemukkaita ja parodisia veistoksia. Vanhan vesitornin päätyvaakunana kuolaa oranssi hirvi palavissaan. Peltinen kirahviperhe vatsanaan vanha konjakkitynnyri ottaa vierailijat vastaan. Jimi Hendrix soittaa haravaa tukkapöheikkönään pystyynkuivunut orapihlaja.

Arvokkaannäköisen Päättäjäpään sisällä on pönttö täynnä paskaa.

Veistokset ovat ITE-taiteilija Vesa Väänäsen luomuksia. Hän asuu aivan veistoslaumansa vieressä, vanhassa rautatieläisten talossa.

Väänänen on ammatiltaan puutarhuri ja levyseppähitsaaja. Hän jäi työttömäksi 90-luvulla ja innostui vääntämään metalliromusta kuvia aluksi kerrostalotiloissa. Tämä teräs-ITE taikoo romusta popmaista surrealismia kirkkaissa väreissä.

Duunaritaiteilija Väänänen on ottanut mallia Joan Mirolta ja Pablo Picassolta, mutta pistänyt itemmäksi. Teräslevyistä leikkautuu tulipunainen Ilvestyskirjan peto ja Kukon nousu ja uho, jotka voisivat olla edukseen missä tahansa virallisten nykyveistäjien katselmuksessa.

2000-luvulla Väänäsellä on ollut loistava mahdollisuus työstää pajassaan romua ja laittaa tulokset suoraan esille radanvarsipuistoon. Puutarhurina Väänänen on taikonut alueelle hienoja käärmeen- ja perhosenmuotosia kukkatarhoja. Nyt kuitenkin ilmassa leijuu uhka paikan myymisestä. Se tietäisi myös Väänäsen puiston lopettamista.

”Kaikki tehdään talkoovoimin. Kaupungilla on tässä ilmaiseksi nähtävyys keskustassa kuuluisan Lintutarhan vieressä, mutta sehän ei välitä. Heinolassa ihmiset olivat raivoissaan, kun eräältä kuuluisalta taiteilijalta ostettiin kaupungin tilaan katosta roikkuvia lastenvaatteita ‘nykytaiteena’ suurella rahalla. Sellaisella rahalla voisin täyttää koko kaupungin veistoksillani!”

Tarvittaisiin jonkinlainen maanlaajuinen ITE-aktivistiliike pelastamaan nämä ITE-puistot, koska sama tilanne on joka kunnassa. Kansa rakastaa teoksia, mutta virkavalta ei piittaa niiden kohtalosta.

Väänäsellä on onneksi tukenaan Haihatus-taidekeskus Joutsassa. Haihatuksessa esitetään joka kesä niin ITE- kuin ammattilaistaidettakin sulassa sovussa ja aktivoidaan ihmisiä tekemään taiteensa itse.

”Viime kesänä Haihatus vei teoksia ympäri Suomea erikoisiin paikkoihin: keskelle suota ja maalaiskylän riiheen. Eräs oli Keravan vankilan pihalla. Vastaanotto oli loistava eikä yleisö lähtenyt karkuun! Harvemmin kukaan ostaa teoksiani, mutta siellä vanginvartija osti Löylynlyömän, joka oli tehty vanhasta kiukaasta. Minua liikutti syvästi, kun vangit sanoivat, että olin ‘ensimmäinen oikea ihminen’, jonka he olivat tavanneet.”

Tätä kirjoittaessa sieltä tuli Väänäselle kutsu siirtää koko veistospuisto Joutsaan, jos Heinola ei siitä välitä.

Väänänen haluaisi kuitenkin omistaa puiston Heinolalle, koska se on siellä syntynyt. Apulannan lisäksi Heinola voitaisiin tuntea myös Väänäsen ITE-puistosta.

Erkki Pirtola

  • 8.11.2011