Ennen oli kaikki huonommin

Lukuaika: < 1 minuutti

Ennen oli kaikki huonommin

Kalenteri: Näyttely 1918-tapahtumista Tampereella.

Sota on suomalaisille usein kaukainen asia. Kun katselee 90 vuotta sitten otettuja kuvia, joissa punaiset rellestävät sotketun ortodoksikirkon alttarilla tai joissa valkoiset ovat ampuneet kokonaisen kaupunginosan raunioiksi, nousee mieleen hajanaisia sanoja kuten Ruanda, Kosovo, Tšetšenia.

Tampereen Lenin-museoon on koottu näyttely 1918.Nyt, jossa Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän opiskelijat pohtivat suhdettaan 90 vuotta sitten riehuneeseen Suomen sisällissotaan.

Osansa saavat niin supersankaruus, yhteisöllisyys, aatteellisuus kuin maailmojen pelastamisen tuska. Propagandakäsitteet venyvät He-Manistä Le-niniin. Lopulta Marianpäivän valo taittuu kaikiksi prisman väreiksi hitaasti huurtuvissa ripsissä, kun veli on teloittanut veljensä Tampereen hangilla. Suora leikkaus nykypäivään laittaa katsojan pohtimaan perhekohtaista kuoleman kokemusta ja miettimään ajattomuutta.

Tänään Nokian ja Stora Enson hellässä huomassa Bochumin, Kemijärven ja Summan naiset ja miehet palaavat koteihinsa hymyssä suin. Vai palaavatko? Kaikki on toisin kuin 90 vuotta sitten. Vai onko? “Uus yhteiskunta, työväen valta ja koko maailman työläisten, on ihanteemme ja sydänvereen sen puolesta me kamppaillaan.” Vai kamppaillaanko?

1918. Nyt-näyttely 9.3. asti Tampereen Lenin-museossa, ma–pe 9–18, la–su 11–16.

Timo Forss

  • 9.9.2009