Ennallistettu lähde

Miltä luonnon tuhoaminen näyttää, jos tämä on suojelua?

Raaka näky tulee vastaan tutulla sienipaikalla Nokialla. Polku on levitetty traktorin urilla, lähteen ympärille on nosteltu betonirenkaita, kaivonkansi hajotettu ja jätetty nauloineen pystyyn. Laminoitu paperi kepin päässä selvittää mistä on kyse: Lähde. Ennallistettu luonnonhoitohankkeena 2010.

Metsäkeskuksen verkkosivuilla kerrotaan, että kyseessä on laajempi, Etelä-Suomea koskeva ennallistamisprosessi:

”Lähteet lähiympäristöineen ovat tärkeitä metsien monimuotoisuudelle, sillä ne ylläpitävät huomattavan monipuolista lajistoa.” Luulisi lajien löytävän paikalle ilman muovitettua kylttiä.

”Vuonna 2008 valmistuneessa Suomen luontotyyppien uhanalaisarvioinnissa lähteiköt arvioitiin Etelä-Suomessa erittäin uhanalaisiksi suurien ja pitkäaikaisten maankäyttöpaineiden vuoksi.”

Metsänomistajia opastetaan kunnostustöihin, mutta ainakin Nokialla uhanalaista maastotyyppiä on kunnostettu aika oudosti. Jos tämä on luonnon hoitamista, niin mitähän sen tuhoaminen mahtaa Metsäkeskuksen mielestä olla?

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.