Lukuaika: < 1 minuutti

Energiaa sinussa & minussa

Ympäristöjärjestö Dodon ja sen kumppaneiden järjestämä Megapolis-tapahtuma on täällä jälleen, ja nyt on aika ajatella energiaa.

Kilokaloreita, jouleja ja läskinkuritusta kuntosalilla, siinä ensimmäinen ajatus energiasta. Sitten tuulivoimaloita ja ydinjätettä. Piuhakasa olohuoneen nurkassa, voimalinjoja ja niihin törmäileviä lintuja. Ympäristöjärjestö Dodon ja sen kumppaneiden järjestämä Megapolis-tapahtuma on täällä jälleen, ja nyt on aika ajatella energiaa.

Maailman kaupunkien osuus energiankulutuksesta on 75 prosenttia. Hiilidioksidipäästöistä kaupungit tuottavat 80 prosenttia, Dodosta kerrotaan.

”Maailman energiaresurssit käyvät koko ajan niukemmiksi, ja erityisen vaikeassa asemassa ovat kehitysmaiden suurkaupungit, joiden energiajärjestelmät ovat puutteellisia.”

Miten energian kulutus ja tuotanto saataisiin jaettua oikeudenmukaisesti? Dodon mielestä vähäenerginen elämä on paljon muutakin kuin asioista luopumista: se on uusien, parempien tapojen etsimistä.

”Ratkaisut globaaleihin ympäristöongelmiin löytyvät ihmisten arjesta. Ja kansalaiset osallistuvat näiden ratkaisujen rakentamiseen.”

Tuo pitää varmasti paikkaansa, jos puhutaan energiaratkaisusta, jotka liittyvät vartalonmuokkaukseen.

Toivottavasti tapahtumassa kuitenkin muistetaan, että teollisuus puskee päästöjä myös kaupungeissa ja on enemmän vastuussa maapallon niukoista resursseista kuin yksikään kotitalous.

Megapolis 2026 Helsingin Vanhalla 15.10. www.dodo.org

Hannele Huhtala