Lukuaika: < 1 minuutti

Emme ole terroristeja

Maailma lyhyesti: Kymmenettuhannet islantilaiset kiistävät julkisesti olevansa terroristeja.

Kymmenettuhannet islantilaiset kiistävät julkisesti olevansa terroristeja. Islantilaisia sapettaa Britannian hallituksen taannoinen päätös ottaa haltuun kriisiin ajautuneiden islantilaisyritysten varoja terrorismilainsäädännön nojalla.

Verkkoadressin on tätä kirjoitettaessa allekirjoittanut lähes 68 000 ihmistä, joista suurin osa on islantilaisia. Islannin runsaan kolmensadantuhannen asukkaan keskuudessa määrä on vaikuttava. Britannian hallitus on jäädyttänyt islantilaisten yritysten varat maassaan vuonna 2001 säädetyn terrorisminvastaisen lain nojalla.

Brittipääministeri Gordon Brownin mukaan Islannin hallitus on toiminut laittomasti, kun se on kieltäytynyt takaamasta, että brittiasiakkaat saavat rahansa takaisin nurin menneestä Icesave-pankista. Pankilla on noin 300 000 brittiasiakasta – siis yhtä paljon kuin Islannissa väkeä. Islannin pääministeri Geir Haarde puolestaan syyttää Brownia kriisin syventämisestä, sillä islantilaisvarojen jäädyttäminen on johtanut yhä uusien pankkien kaatumiseen.

Adressi osoitteessa indefence.is

Voima

  • 9.9.2009