Eliitin puudelit

Lukuaika: < 1 minuutti

Eliitin puudelit

Vanha ylioppilastalo vallattiin taas – tavallaan.

Ruusu Haarla kirjoitti Fifiin Vanhan valtauksesta, joka tehtiin 24. marraskuuta 2008. Kirjoituksessaan Haarla kertoo, että hän oli paikalla sattumalta, mutta päätti ottaa osaa valtaukseen. Illan edetessä hän alkoi ihmetellä tapahtuman luonnetta.

”Valtaajien joukolle kerrotaan, että hyy on vuokrannut tilan käyttöömme kello neljään asti. Eräs puhuja kokee tarpeelliseksi lisätä, että valtaukseen ei silti ole kysytty HYY:ltä lupaa. Ja kaikki taputtavat”, Haarla kirjoittaa.

Valtauksen järjestäjät yrittivät häätää viimeisiä paikallaolijoita ulos Vanhalta ennen kuin HYY:n vuokra-aika päättyy.

”En itse vielä päivällä arvannut olevani millään lailla osana valtausta, mutta kun kerran siinä seison, niin koen olevani vastuussa siitä, ettei käy niin nolosti, että valtausta ei tapahtunutkaan.”

”Missä olivat ne eliitin puudelit klo 05:30, ne jotka väittävät ettei taide riitä, ettei valittaminen riitä, ettei äänestäminen riitä?” Haarla kysyy.

Haarlan reportaasi poiki valtauksen järjestäjiltä vastakirjoituksen otsikolla Puudelien eliitti.

”Vanhalla roikkuminen roikkumisen vuoksi puoli tuntia sallitun ajan jälkeen ei mielestämme ole millään mielenkiintoisella tavalla poliittista”, aktivistit perustelevat.

”Meidän valintamme taisteluksi on rakentaa uutta opiskelijaliikettä, joka lähtee omista tarpeistamme ja haluistamme ja taistelee tietokykykapitalismin kontrolleja ja riistoa vastaan.”

Kirjoitukset herättivät Fifissä keskustelua puolesta ja vastaan. Haarlan toimintaa pidettiin egoiluna. Nimimerkki kopicatin mielestä Haarlan kaltaisten ihmisten motiivi osallistua toimintaan on ängetä mukaan ”vaan voidakseen kertoa kavereilleen seuraavana päivänä et ’iiih, arvatkaa mitä me ollaan nyt niin tosi ihquradikaaleja!’”

Nimimerkki Aksen mielestä taas järjestäjien keino ja kuvasto ovat falskeja.

”Tavallaan mukavaltauksen mainostaminen ja sen vaikutusten hypetys on ihan samanlaista egoleveilyä”, Akse kommentoi ja kysyy: ”Jos tärkeintä on syntynyt keskustelu, olisiko ollut osuvampaa puhua keskustelutilaisuudesta?”

Artikkelit Eliitin puudelit & Puudelien eliitti & kuvareportaasi valtauksesta www.fifi.voima.fi.

Ruusu Haarla on vuodesta 2009 alkaen Voiman vakituinen kolumnisti.

Voima

  • 9.9.2009