Elämä ei ole Vuosaari

Arvostelussa Aku Louhimiehen elokuva Vuosaari.

Aku Louhimies on parhaimmillaan kuvatessaan urbaanien ihmissuhteiden epäonnistumista. Vuosaari jatkaa Irtiottojen (2003), Pahan maan (2005) ja Valkoisen kaupungin (2006) ahdistusteemojen käsittelyä. Elokuvan osin ristikkäiset tarinat ovat eritasoisia, mutta niitä yhdistää tietty päämäärä sukeltaa eksistentiaalisen angstin ja läheisyyden kaipuun syövereissä ihan iholle asti.

Erityisen tuoreita ovat kuvaukset syöpää sairastavan äidin tuskasta ja toisistaan vieraantuneen parin eroprosessista. Muissa tarinoissa toistuvat turhan alleviivatusti stereotyyppiset kuvat koulukiusaamisesta, maahanmuuttajuudesta, yksinhuoltajuudesta ja sekakäyttäjyydestä.

Elokuvan nimenä Vuosaari kuulostaa lähinnä siltä, että punavuorelaiset mainosheput yrittävät falskisti ratsastaa muodikkaalla Itä-Helsinki-angstilla. Elokuvan tavoitteet ovat kuitenkin lähiökuvausta yleisemmällä tasolla.

Aku Louhimies: Vuosaari. Elokuvissa nyt. Kolme tähteä.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa

Tuomas Rantanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.