Kirjoittanut anna-sofia joro

Eläinten ja ihmisten juhla

Lukuaika: < 1 minuutti

Eläinten ja ihmisten juhla

Animalia täyttää 50 vuotta.

Alakoulussa luokkakaveri opetti meille muille, miten piirretään hevonen. Ohjeilla kuka tahansa onnistui hahmottelemaan kelpo pollen. Ensin piti piirtää kaksi isoa silmää mustuaisineen, sitten ovaalinmuotoinen turpa ja kaksi sierainta. Lopuksi vedettiin korvat, pään ääriviivat ja sotkettiin päälle tuppo harjaa.

Taiteilijat ja tietenkin lapset ovat aina tykänneet piirtää, maalata, veistää tai tehdä vaikkapa konseptuaalista taidetta eläimistä.

Jo hieroglyfeistä löytyy upeita eläinprofiileja, ja eläin on varmasti päiväkotien top 10 -väritysaiheiden kärjessä.

Eläinten kuvia tuppaa joka tuutista, eihän niillä ole mahdollisuuksia kieltäytyä. Mainoksissa eläimet eivät ärsytä yhtä paljoa kuin lapset, animaatioissa ne puhuvat ja tappavatkin ja youtube-videoissa tekevät hassuja juttuja.

Taidetta voi tehdä eläimistä, mutta myös eläimillä. Äärimmäistapauksissa ”taiteilija” keksii esimerkiksi nälkiinnyttää koiran kuoliaaksi. Lievempi versio on roudata näyttelyynsä pinkiksi maalattu norsu, kuten graffititaiteilija Banksy teki.

Suomessa ei enää norsuja maalailla, tai ainakaan panna temppuilemaan. Kortensa kekoon eläinten oikeuksien puolesta on kantanut Animalia, joka lobbasi norsut ja leijonat ulos sirkuksista jo vuonna 1986.

Animalia on ehtinyt tehdä myös eläinkokeista luvanvaraista, valvottua toimintaa.

Nyt 50 vuotta täyttävä yhdistys kutsuu kaikki bilettämään. Eläin!-tapahtuman pääosassa ovat tietysti siivekkäät, hännäkkäät jasorkalliset kanssa-asukkaamme. Tapahtumassa esitellään eläimiä tieteissä, taiteissa ja politiikassa – ja huutokaupasta voi hankkia eläintaidetta kotiin.

Eläin! – Animalian suurtapahtuma 1.–2.4. Bio Rexissä Helsingissä.

Anna-Sofia Joro