Ekoilua rajan takaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ekoilua rajan takaa

Maria Rotts penkoo lahjoitusvaatteiden kasaa Petroskoin nuorisotalon ilmaismarkkinoilla. Mukaan tarttuu mansikkakuvioinen essu ja keltainen villapaita. Kohta hänellä on saaliina pari muovikassillista vanhoja vaatteita.

”Ohjaamme työpajan, jossa näistä tuunataan asusteita muotinäytökseen”, Rotts kertoo.

Muotinäytös on yksi Barents Ecology Film Festivalin oheistapahtumista. Festivaali on paikallisten aktivistien voimannäyte: elokuvien lisäksi tarjolla on luontovalokuvakilpailun satoa.

”Festivaalin päätarkoitus on edistää ekologista ymmärrystä ja elämäntapaa Petroskoissa ja Karjalassa. Mielestäni ympäristönsuojelu on yksi maailman tärkeimmistä asioista”, Dementjeva jatkaa.

Muiden elokuvafestivaalien tapaan parhaat työt palkitaan. Suomesta kilpailussa ovat mukana Mika Koskisen Punaisen metsän hotelli ja Maria Lappalaisen Rio Verde. Festivaalille pyrki ohjaajia Turkkia ja Malesiaa myöten.

Yleissarjan lisäksi festivaaleilla on sarjat Karjalaa koskeville ja tuoreille luonnonsuojelualueista kertoville elokuville. Venäläisten tekijöiden ohella paikalla on läsnä suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia ohjaajia.

”Liput ovat edullisia. Jaamme paikallisiin kouluihin myös ilmaislippuja”, kertoo Anna ­Dementjeva, eräs festivaalin pääjärjestäjistä.

Karjalan tasavallan pääkaupunkiin Petroskoihin voi matkustaa kätevästi ja edullisimmin pikkubusseilla. Niitä kulkee Suomesta useita kertoja viikossa esimerkiksi Helsingistä ja Tampereelta.

Barents Ecology Film Festival Petroskoissa 18.–22. huhtikuuta.

Päivi Mattila

  • 4.4.2012