Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Ei pyhää

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei pyhää

Kingdom of Heaven on ontto ristiritarispektaakkeli.

RIDLEY SCOTTIN Kingdom of Heaven on ontto ristiritarispektaakkeli. Tarinassa alempaan käsityöläisluokkaan kuuluva seppä havaitsee yllättäen olevansa perimän kautta ylempää keskiluokkaa ja lähtee purkamaan perhetragedian laukaisemaa ahdistustaan pyhälle maalle.

Ajankohtaisissa rinnastuksissa Scott on varovainen. Hän kohtelee näennäisen kunnioittavasti saraseeneja ja heidän johtajaansa Saladinia. Juutalaisuus häivytetään varmuuden vuoksi kokonaan, ja konniksi vihitään kristinuskoa vallanhimonsa välineenä käyttävät temppeliherrat.

Scottin Hollywood-ekumenia on pinnallista. Aito uskonnollinen maailmankatsomus ei tässä kattauksessa ole kiinnostavaa edes psykologisesta vinkkelistä. Kertomuksen moraalioppi on puhtaan maallista ja lomittuu kitkatta miehiseen kunniantuntoon.

Elokuvan yhteiskunnallinen viesti tiivistyy valintatilanteeseen: sankarilla on mahdollisuus pelastaa kansat sodalta ryhtymällä rauhanomaiseksi hallitsijaksi rakastamansa naisen puolisona, mutta hän kieltäytyy omantunnon syistä. Politiikka ei kuulu ritarihyveisiin.

Elokuvan kohderyhmäksi on rajattu kasvava markkinasegmentti: uskonnollishenkisestä sapelinkalistelusta vieraantunut, mutta sotien väistämättömyyden hyväksyvä sekä omiensa sankarikykyihin samastuva yleisö.

Tuomas Rantanen