Ei kovin paha paikka

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei kovin paha paikka

Marketta Hornin, 55, matkan tarkoituksena on löytää guru, kokea viisi elämää koskettanutta paikkaa ja selvittää jotain Euroopan ja Aasian tulevaisuudesta.

Valtiotieteen tohtori lähtee pois Suomi-neidosta, itse perustamastaan, omavaraisuuteen pyrkivästä yhteisöstä. Edessä on parin vuoden sapattivapaa Aasiassa. Marketta Hornin, 55, matkan tarkoituksena on löytää guru, kokea viisi elämää koskettanutta paikkaa ja selvittää jotain Euroopan ja Aasian tulevaisuudesta.

Horn lähtee melkein uhkarohkealle matkalle yksin, ilman tarkkaa suunnitelmaa. Alkumatkasta, Lähi-idässä, hän kohtaa heti vaikeuksia viisumien ja uskonnollisten vaatetussääntöjen kanssa. Jokaisella matkaosuudella Horn tapaa kuitenkin myös toinen toistaan kiinnostavampia ja avuliaampia ihmisiä.

Horn vietti kuusi kuukautta Intiassa. Hän vieraili monenlaisissa hindulaisissa ja buddhalaisissa ashrameissa. Tarinat luostarivierailuista voivat avartaa lukijan mieltä: minussa heräsi into lähteä vierailemaan Hornin kuvaaman Sai Baban luona.

Hornin kulkiessa Kiinassa alkoi kiinnostukseni kirjaa kohtaan hiipua. Tuntui, että sitä muovin määrää oli voivoteltu jo niin paljon, että se tuli ulos korvista. Onneksi jankutus jäi pian vähemmälle, ja Australian kohdalla oli mielenkiinto palannut.

Horn kulkee kaukana turistikohteista. Siellä, paikallisten parissa, maan tavat tulevat tutuiksi. Lukijalle jää fiilis, ettei maailma ole niin paha paikka kuin väitetään. On vain varauduttava kaikkeen ja osattava olla varuillaan.

Marketta Horn: Neljän dollarin päivä. Ekomatka Aasiaan ja Australiaan. Like 2008. 462 sivua. Neljä tähteä.

Johanna Metsänheimo

  • 9.9.2009