Kirjoittanut Jari Tamminen

Ei-käännytyksen asialla

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei-käännytyksen asialla

Tiedättehän ne halvalle paperille painetut sarjakuvavihkoset, jotka työnnetään herätyshengessä käteesi?

Tiedättehän ne halvalle paperille painetut sarjakuvavihkoset, jotka työnnetään herätyshengessä käteesi? Minulle on tyrkytetty niin usein uskonnon ilosanomaa levittävää läpyskää, että luulisi jokaisen Helsingin rautatieasemalla joskus käyneen sellaisen saaneen. Vihkosten nimi on ”Tämä voi olla sinun elämäsi” tai jotain vastaavaa.

Minun kohdallani viesti ei ole laskeutunut hedelmälliseen maaperään tai ainakaan toistaiseksi herätysliikkeen ovipumppu ei ole laulanut hoosiannaa.

Viimeisintä Kaisa Lekan albumia lukiessani tajusin, että Lekan sarjikset kuuluvat noiden käännytyslehtisten kanssa hieman samaan genreen. Uskonto on keskeisessä asemassa myös Lekan sarjiksissa. Herätyssarjiksista Kaisa Lekan albumin erottaa se, että hän ei harrasta tyrkytystä eikä käännytystä. Hän kuvaa elämäänsä.

Hare Krishna -filosofia on keskeisessä asemassa Lekan elämässä, mutta toisaalta uudessa albumissa tuodaan esille myös ristiriitoja uskon sisältä. Uskonnon niputtaminen osaksi jokapäiväistä elämää tekee uskonnosta kiinnostavan ja antaa kosketuspintaa uskovan arkeen. Vaikka kääntyminen ei ole tullut mieleenkään, niin tämä albumi vaikuttaa jo siltä, että aiheesta voisi vaikka keskustella. Samaa ei voi sanoa niistä rautatientorin vihkosista.

Kaisa Leka: On the outside looking in. Absolute truth press 2006.

Jari Tamminen