Kirjoittanut Hannele Huhtala

Ei hittejä

Lukuaika: 2 minuuttia

Ei hittejä

Laineen Kasperi siirtää suomiräpin toiselle tasolle uudella levyllään Saatana saapuu Sörnäisiin.

”Aah, kaaoottiselta näyttää, mutta hyvällä tavalla kaoottiselta!” Kasperi Laine kertoo. Sovimme näkevämme Helsingin Kurvissa. Se tuntuu oikealta paikalta keskustella Laineen uudesta levystä, Saatana saapuu Sörnäisiin.

”Tarkoituksena on katsoa tätä menoa muualta tulleen silmin. Katsoa kaikkea tätä brändäystä ja tuotemerkkien määrää. Levy on loputonta kasvua vastaan”, Laine määrittelee maanantaiaamuna Kalliossa baarin terassilla.

Laineen ensimmäinen soololevy Seis ilmestyi keväällä 2007. Uudella levyllä on enemmän puhetta ja vähemmän musiikkia.

”Levyllä on intiimiä musaa, en ole hakenut mitään joukkohurmosta. Maailmassa hittibiisejä on niin paljon, ja nehän vain täyttävät tietyn oletusarvon. Mua ahdistaa tehdä poliittisia julkilausumia, lausua kaikille yleispäteviä totuuksia. Lauman liikkuminen on pelottavaa, se voi olla tuhoisaa. Mulle on arvokkaampaa jakaa jokin itse kelaamani juttu kuin tehdä mitään hittiä.”

Laine on valmistunut äänisuunnittelijaksi valo- ja äänisuunnittelun laitokselta Teatterikorkeakoulusta, ja sanoo tekevänsä sen alan hommia aina silloin kun muuta ei ole.

”Elätän itseni tekemällä musiikkia, tosin se onnistuu vain just ja just. Mutta en oo pahasti velkaakaan”, Kasperi Laine nauraa.

Lappeenrannasta helsinkiläistynyt Laine kuuluu Kaucas-hiphopryhmään, joka hänen mukaansa on hieman outolintu räppipiireissä. Myös Laine itse ottaa etäisyyttä perinteiseen räppiin.

”Jollekin aloittelevalle artistille voi olla todella haitallistakin, että hänen tuotantonsa leimataan tietyn tyyliseksi. Sitä saattaa juuttua vain yrittämään löytää uudestaan saman jutun.”

Laine tekee musiikkia hitaasti ja polveillen: ”Alun perin levyn piti ilmestyä aiemmin. Jengi oli ihan paskana, kun ei pysyttykään aikataulussa. Jos muutenkin vihaa kiirettä ja turhan teollisia aikatauluja, kannattaa kysyä itseltään, onko mikään aikataulussa roikkuminen loppupeleissä niin tärkeää”, Laine sanoo.

”Levylafkan pyörittäminen on ollut itselle iso opetus”, Laine viittaa osakkuuteensa Ähky Records -levy-yhtiössä. ”Saan nautintoa siitä, kun levy-yhtiö ei menekään siihen kasvun suuntaan kuin oletetaan kaikissa niissä virastoissa, joihin yrityksen pitämisen kautta törmää. Me olemme tasapainon puolella.”

”Ajattelen edustavani karjalaista perinnettä. Taustalla on vanha puhelauluperinne ja soiva tapa puhua. Sitä on joskus hätäpäissään yrittänyt dumpata, mutta nyt siitä osaa olla ylpeä.”

Laineen alkuperä kuuluu myös hänen teksteissään, joissa vilahtelee aina silloin tällöin Saimaa.

”Se on mulle se paikka, jota yhtä aikaa rakastan ja vihaan. Lapsuuteni Lappeenranta oli kyllä melkoista purjehduskenkä-Suomea, jossa olen aina joutunut tappelemaan omien mielipiteitteni vuoksi. Siitä tulee helposti hyljeksivä katsantokanta kaikkea kohtaan, kun tuntee aina olevansa väärässä.”

Laineen Kasperin sanoituksissa on lohduttomuutta ja synkkiä huomioita suomalaisen elämän tilasta. Katkeralta mies ei kuitenkaan vaikuta. Seuraavan levynsä tuotot Laine on jo päättänyt lahjoittaa johonkin hyväntekeväisyyteen.

Kun kysyn Laineelta, kenen pitäisi kuunnella hänen levynsä, vastaus vaatii hetken miettimistä.

”Vanhasen Matin ois hyvä kuunnella se. Ja Sedu Koskisen, jos sillä ois aikaa keskittyä johonkin. Se taitaa olla kyllä menetetty tapaus. Sellaisten, joilla on paljon rahaa, jotka tajuaisi laittaa sitä vähän kiertoon.”

Laineen Kasperi: Saatana saapuu Sörnäisiin. Ähky Records 2008.

www.ahkyrecords.com

Laineen Kasperi 18.7. Lohjan Tuntuma-festivaalilla, 25.7. Helsingin Töölön lippakioskilla & 1.8. Vuokatin Pipefestillä.

mainos

Hannele Huhtala