Egyptiläistä votkaa ja siunattua tomaattiriisiä

Lukuaika: 2 minuuttia

Egyptiläistä votkaa ja siunattua tomaattiriisiä

Illan menu sisältää myös marinoitua munakoisoa, betingan mekhalelea, jota kutsutaan egyptiläiseksi votkaksi, koska se on niin vahvaa.

Mohammed Soliman alkaa melkein samalta istumalta avata ruokalaatikoita ja tutkia uteliaasti keittiönkaappeja, vaikka hän on ollut kotonamme tuskin viittätoista minuuttia.

”Onko sinulla useampaa kattilaa? Missä on valkosipulia? Joo, ja sitten tarvitsen myös sipulia.”

Olemme Mohammedin vaimon Johanna Sarjaksen kanssa ostaneet yhdessä aineksia kurdikaupasta Hakaniemen metrotunnelissa.

Viime keväänä pariskunta asui yhdessä Dahabissa, Egyptissä. Siinain niemimaan rannikkokaupunki oli tunnettu rentona sukellus- ja snorklausparatiisina ainakin siihen huhtikuiseen iltaan asti, jolloin kolme pommia räjäytettiin aivan kaupungin keskustassa. Johanna ja Mohammed olivat vain muutamien metrien päässä räjähdyspaikasta. Paineaalto oli niin voimakas, että se lennätti Johannan ilmaan.

Tähän mennessä kukaan ei ole ottanut vastuuta pommi-iskusta. Viimeisen puolentoista vuoden aikana useita pommeja on räjähtänyt Egyptin turistikohteissa. Toukokuussa pariskunta Soliman ja Sarjas muutti Helsinkiin.

Mohammed pitää keittiössä kovaa tempoa. Sen hän oppi työskennellessään apulaiskokkina viiden tähden hotellissa Sharm el Sheikin matkakohteessa.

Mohammed opiskeli Kairossa yhtäaikaa kokkikoulussa ja teurastajan oppisopimuskoulutuksessa. Toimittuaan vuoden ravintolakokkina hän valmensi ja hoiti arabianhevosia kuusi vuotta enonsa luona, ensin Sharm el Sheikissä ja sitten Dahabissa. Alalta ei ole ollut helppoa löytää työpaikkaa Suomessa. Nyt hän opiskelee suomea ja toivoo löytävänsä töitä.

Mohammed ikävöi kotiin. Pian on Eid al Adha, toinen Ramadanin paastokuukauden päättävistä juhlista. Silloin teurastetaan paljon vuohia, lampaita ja lehmiä. Sitä työtä Mohammed teki 15–16-vuotiaana lukemattomille perheille. On tavallista, että juhlan aikaan lihaa ja muuta ruokaa lahjoitetaan köyhille. Juhlan aikana syödään esimerkiksi fattaa, joka koostuu keitetystä riisistä ja rapeasta leivästä. Leipää kastetaan kananlihaliemeen ja valkosipulilla maustettuun tomaattikastikkeeseen.

”Haluan kokeilla poron teurastamista, kun menemme joulukuussa Lappiin”, hän sanoo. Näin todennäköisesti tapahtuukin, sillä Johannan äidinpuolen sukulaiset ovat metsälappalaisia poronhoitajia.

Aiomme valmistaa yhdessä egyptiläistä arkiruokaa kusheria. Egyptissä syödään vuohen-, lampaan tai lehmänlihaa, myös kanaa ja kalaa joko riisin tai pastan kanssa. Osa perheistä kasvattaa kyyhkyjä. Ne päätyvät päivällispöytään kuten muutkin pikkulinnut.

Illan menu sisältää myös marinoitua munakoisoa, betingan mekhalelea, jota kutsutaan egyptiläiseksi votkaksi, koska se on niin vahvaa. Siihen laitetaan paljon etikkaa, se lisää ruokahalua. Etikka tappaa myös bakteerit.

Ennen jokaista ruokailua Mohammed siunaa ruuan, juomat ja itsensä. Pukeutuneena mustaan kaftaaniin eli gallabeiaan ja virkattuun myssyyn hän jakaa annokset kusheria: ensin tulee riisi, sitten pasta, tomaattikastike, linssit, kikherneet ja viimeiseksi sipulit.

Kusheri eli tomaattiriisi

kourallinen riisinuudelia

300 g basmatiriisiä

100 g spagettia

1 dl pennepastaa

4 hienonnettua valkosipulin kynttä

10 rkl öljyä

mainos

2 purkkia tomaattimurskaa

2 purkkia tomaattipyreetä

1 tl suolaa

1/2 tl jauhettua mustapippuria

3 dl ruskeita linssejä (liotusaika 3 tuntia, keittoaika 30–45 min)

2 tl jeeraa

1 dl keitettyjä kikherneitä

2 sipulia 1/2 sentin siivuina

Kuumenna viisi ruokalusikallista öljyä kattilassa. Lisää riisinuudelit ja huuhdeltu riisi. Lisää vettä niin, että riisin päälle jää sentin kerros. Keitä 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Keitä spagetti ja pennepasta. Kuumenna viisi ruokalusikallista öljyä ja paista siinä valkosipulit. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, suola ja pippuri. Anna kiehua 10 minuuttia. Keitä 30–40 minuuttia liotettuja linssejä vedessä, johon on lisätty 2 tl jeeraa, kunnes linssit ovat pehmennet. Kuullota sipuli munakoisojen paistamisesta jäljelle jääneessä öljyssä.

Betingan Mekhael eli paistettua munakoisoa

2 munakoisoa, leikattu 1 cm viipaleiksi

5 murskattua valkosipulinkynttä

3 tl suolaa

1/2 dl etikkaa

kahden sitruunan mehu

2 pientä hienonnettua vihreää chiliä

1/2 tl jauhettua mustapippuria

1/2 viipaloitu vihreä paprika

1 dl öljyä

1 pilkottu tomaatti

mainos

Paista munakoisoa öljyssä, kunnes viipaleet ovat paistuneet kullankeltaisiksi. Sekoita loput ainekset kastikkeeksi ja tarjoa paistettujen munakoisoviipaleiden päällä. Lisäresepti.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009