Kirjoittanut susanna kuparinen

Ecce homo

Lukuaika: < 1 minuutti

Ecce homo

Mitäpä sitä ei tekisi ystävänsä eteen.

Kauas ovat jääneetSyvän joen eeppiset homokammon ja raiskausten maisemat. Suomalainen seitsenminuuttinen lyhytelokuva Kaveri nimittäin kertoo keski-ikäisten miesten tuttavallisesta homouteliaisuudesta.

”Älä nyt ota tätä väärin, mutta mä olen aina miettinyt, että miltähän se tuntuu kun pannaan perseeseen”, tokaisee Pera vastapäätä chillailevalle kaverilleen.

Mitäpä sitä ei tekisi ystävänsä eteen. Lopun arvaattekin. Pera (Matti Onnismaa) lähtee kokeiluun synkähkön tiedemiesmäisellä asenteella, sen sijaan kaverille (Jouko Puolanto) homostelu on sielukas paluu kotiin, jota ei koskaan edes tajunnut jättäneensä. Suspenseä luo Peran liian aikaisin kotiin saapuva Raisa-vaimo (Elina Knihtilä).

Kuulostaa helpolta kikattelulta, mutta ei. Kaveri on ilmavasti ohjattu, leppeän vaivautuneisuuden ja kuivakan huumorin helmi, joka muuttaa maailmaa hieman monisyisemmäksi ja suvaitsevammaksi.

Alun perin puolivitsinä ohjattu lyhytelokuva on kiertänyt kaksi viime vuotta festivaalitykkinä ympäri maailmaa. Viimeisin huomionosoitus oli kutsu Sundancen filmifestivaalelle tammikuussa.

Helmikuista nettiensi-iltaa piti juhlistaa YuoTubessa, mutta aihe oli videopalvelulle liikaa ja Kaveri bannattiin. Sepä olikin hyvä juttu huonoksi jutuksi. Enskari siirtyi kuvanlaadultaan huomattavasti korkeatasoisemmalle Vimeolle.

Teemu Nikki & Jani Pösö: Kaveri (A Mate). It’s Alive Productions 2007.

Kaveri

Susanna Kuparinen