Dollari on seitsemässä vuodessa menettänyt jo puolet arvostaan euroon nähden.
Onko vain ajan kysymys, kun dollarinkuvat Roope Ankan silmissä vaihdetaan euroiksi? Dollari on seitsemässä vuodessa menettänyt jo puolet arvostaan euroon nähden.
Dollari on tähän asti kelvannut maassa kuin maassa. Samalla usa on käytännössä saanut kulutukseensa lainaa ilman korkoa.
Myös dollareissa käytävä maailman öljykauppa on tukenut dollarin asemaa maailman ykkösvaluuttana. Öljykaupan arvo on arviolta 2 000 miljardia dollaria vuodessa.
Dollarin heikkous ja toiveet Euroopassa käydä öljykauppaa euroilla pitävät yllä painetta öljykaupan avaamiseksi. Iran perusti helmikuussa öljypörssin, jossa euro ja rupla ovat käypää valuuttaa – mutta ei dollari. Öljyn ja muun raaka-ainekaupan siirtyminen euroihin heikentäisi USA:n mahdollisuutta saada halpaa lainaa ulkomailta.
Global Governance Initative tutkimuslaitoksen johtaja Parag Khannan mukaan Kiina on itsetietoisella talouspolitiikalla nostanut itsensä johtavaksi maaksi. EU taas on jo suurin talouden mahti. Kiina ja EU tarjoavat nyt myös muille maille vaihtoehtoja.
”Sanelupolitiikan aika on ohi”, väittää Khanna. Maailman kauppajärjestelmän WTO:n kauppaneuvottelujen takkuaminen, IMF:n kriisi ja dollarin ongelmat ovat osa kehitystä. Kiina ja EU ovat monen maan näkökulmasta paljon Amerikkaa kiinnostavampia kumppaneita.
Myös Newsweekin toimittaja Fareed Zakarian jo bestselleriksi noussut The Post-American World ennustaa Amerikan roolin muuttumista maailmassa. Zakarian mukaan amerikkalaiset käyttävät yhä enemmän varoja aseisiin kuin muu maailma yhteensä. Se ei kuitenkaan auta, kun Amerikan talouskasvu ja tekninen osaaminen jää muista jälkeen. Muiden nousu on suurempi uutinen kuin Amerikan väistyminen.
EU:n nostaminen keskeiseksi maailmanmahdiksi amerikkalaisessa kirjallisuudessa on uutta. Myös valuuttana euro on hiljalleen ottamassa paikkaa maailman ykkösvaluuttana. Minkälaista maailmanvaltaa EU onkaan rakentamassa?
Fareed Zakaria: The Post-American World. W. W. Norton & Company 2008. 288 s.
Parag Khanna: The Second World, Empires & Influence in the New Global Order. Random House 2008. 496 s.
Otto Bruun