Lukuaika: < 1 minuutti

Doku-Banksy

Kun Banksy ohjaa dokumentin, vastuu on katsojalla.

Englantilainen Banksy on maailman tunnetuin katutaiteilija. Henkilöllisyytensä salaavan taiteilijan tekemiä sapluunagraffiteja määrätään suojeltavaksi ympäri maailmaa, ja töistä maksetaan maltaita taidehuutokaupoissa.

Banksyn vuoden 2010 Sundance-elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut ”maailman ensimmäinen katutaidekatastrofielokuva” Exit Through The Gift Shop esitetään pian myös Suomessa.

Alkunsa elokuva sai, kun kuuluisien katutaiteilijoiden työskentelyä videokameralla taltioinut Thierry Guetta yritti tuottaa ilmiöstä dokumentin.

Valmis dokumentti oli täysin katsomiskelvoton. Banksy ehdotti roolien vaihtoa: Thierry tekee taidetta ja Banksy dokumenttia.

Pakkomielteenomaisesti elämäänsä videokameralla taltioiva entinen vaatekaupanpitäjä Guetta nousi elokuvaprosessin edetessä yhdeksi taidekentän kuumimmista nimistä.

Roolien kääntäminen sopii Banksyn muun tuotannon linjaan, joka on kyseenalaistanut taiteen rajoja ja taiteilijan identiteettiä.

Elokuva kuvaa prosessia, jossa Thierry Guettasta tulee hypetetty taiteilija, Mr Brainwash. Epäselväksi jää, onko Mr Brainwash oikea taiteilija vai Banksyn uran hienoin taideteos.

Sekin, onko dokumentissa itse asiassa mikään totta tai aitoa, jää katsojan harkittavaksi.

Katutaiteen suosion aallonharjalla surffannut Guetta etenee taiteilijan urallaan nollasta sataan jättiläismäisellä hetkessä järjestämällään Barely Legal -näyttelyllä Los Angelesissa.

Taidekeräilijöiden ja -välittäjien nopeasti omima Guetta kyseenalaistaa taiteilijan identiteetin, sillä hänen palkkaamansa ammattilaiset toteuttivat käytännössä kaikki näyttelyn pop- ja katutaideteokset. Guetta – ilmeisesti – vastasi ideoinnista.

Voiko tuottajan nimetä taiteilijaksi?

Banksyn ja Guettan kohdalla kysymys kuuluu, onko sillä väliä kuka työt toteuttaa, jos taiteilija itse on taideteos.

Elokuvan nimi, Uloskäynti lahjatavaramyymälän kautta, irvailee taidemaailman kaupallistumiselle. Myös Banksyä syytetään töillään rahastamisesta. Toki ristiriitojen synnyttäminen on ollut Banksyn tuotannon ytimessä uran alusta alkaen.

Suomessa on odotettu elokuvan saapumista valkokankaalle vuoden verran, ja se on ehtinyt levitä nettiin laittomana torrent-tiedostona. Faneja on pidetty pitkään odotuskannalla, ja se on varmasti ajanut yhden jos toisenkin turvautumaan viekkauteen ja vääryyteen.

Banksyn töiden usein luvattomaan luonteeseen elokuvan piraattilataaminen sopii – vaikka Voima ja sen työntekijät eivät suinkaan kannusta ketään laittomuuksiin.

Banksy: Exit Through the Gift Shop. DocPoint-elokuvafestivaalilla tammikuussa, www.docpoint.info.

Dvd verkkokaupoissa, torrent-tiedosto netissä.

Jari Tamminen