Kirjoittanut Jari Tamminen

Cityketunhäntä kainalossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Cityketunhäntä kainalossa

Haloohan siitä syntyy, kun nettivideolla piestään kettu hengiltä krikettimailoilla.

Elokuussa Britanniassa kuohui. Netissä levinneellä videolla joukko naamiomiehiä jahtasi kettua lontoolaisessa puistossa. Jahdin päätteeksi kettupolo hakattiin hengiltä krikettimailoilla.

Videolla esiintynyt Urban Foxhunters -ryhmä määritteli itsensä ”kettuja vihaavaksi kollektiiviksi Victoria Parkista”. Media, kansalaisjärjestöt ja poliitikot reagoivat tahoillaan. Kaikki ei kuitenkaan ollut sitä miltä näytti.

Brittiläiset eläinaktivistit tarttuivat kameraan asiansa vuoksi. Tyylilajina tällä kertaa oli musta huumori.

Vajaa viikko videon julkistamisesta ”metsästäjät” tulivat julkisuuteen ja paljastivat videon noin 250 punnan huijaukseksi. Videon ohjannut Chris Atkins vastaili Voiman kysymyksiin kohun keskeltä.

”Vuosisatojen ajan rikkaiden on sallittu juoda itsensä humalaan, nousta hevosten selkään ja rymistellä läpi maaseudun kettuja jahdaten. Tuntien jahdin päätteeksi koirat repivät nääntyneen eläimen riekaleiksi, ja ketun verta hierotaan mukana seuranneiden lasten kasvoille”, Atkins kuvaa lajia.

Labour ajoi vuonna 2004 läpi ketunmetsästyksen kieltävän lain, mutta nyt valtaan nousseet konservatiivit vakuuttavat kumoavansa sen.

Videon levittyä tapauksesta uutisoitiin BBC:tä ja The Guardiania myöten. Youtube ja Facebook poistivat videon kiireesti servereiltään. Eläinaktivistit vaativat verta, eivätkä poliitikotkaan jääneet sanattomiksi.

”Vaikka monet poliitikot olivat kauhuissaan videostamme, jotkut riensivät puolustukseksemme, tajuamatta, että kyseessä oli vedätys. Kovin kuvaavaa”, Atkins kertoo.

Tultuaan julkisuuteen tekijät paljastivat, että puistossa juostiin tökerösti maskeeratun Monty-koiran perässä. Lopussa piestiin täytetty kettu.

Videon tekijöitä motivoi julkisen keskustelun onneton taso. Ketunmetsästyksen lisäksi mediassa on lietsottu hysteriaa citykettujen vaaroista. Keskustelu on niin vääristynyttä, että journalistiset arvot lentävät roskakoppaan.

Tekijät kuitenkin yllättyivät, kun video otettiin vakavasti kaikkialla. Atkins uskoo, ettei näin tökerö video olisikaan mennyt läpi minkään muun aiheen kohdalla.

Urban Foxhunters ei ole Atkinsin ensimmäinen mediahuijaus: viime vuonna ensi-iltansa saaneessa täyspitkässä Starsuckers-dokumentissa tabloid-lehdistölle syötettiin tekaistuja julkkisjuoruja ja seurattiin näiden leviämistä.

Rymä pyrkii osoittamaan median harkintakyvyn puuttumisen. Miksi sillä olisi merkitystä, ettei julkkisjuoruja tai hulluja Youtube-videoita tarkasteta kunnolla?

”Juorut ja hullut videot dominoivat mediaa ja uutisia. Välillä toki uutisoidaan sodista ja tulvista, mutta sen tekevät samat toimittajat. Totuuden eroosio koskee myös oikeasti tärkeitä uutisia.”

Vastaavia tempauksia kritisoidaan usein vahingollisten ideoiden ruokkimisesta. Ties vaikka joku toteuttaisi tempun oikeasti. Atkins ei tätä kuitenkaan niele.

”Luulen, että meidän kopiointi on todella epätodennäköistä. Julkinen vastalause oli niin massiivinen ja useampikin taho lupasi palkkion meidän henkilöllisyytemme paljastamisesta”, Atkins sanoo.

”Uskon, että tämä toimii enemmänkin varoituksena kenelle tahansa, joka suunnittelee vastaavaa.”

Alkuperäinen video on poistettu netistä. Guardian-lehden sivuilla on video, jossa näytetään pätkiä kettuvideosta.

Jari Tamminen

mainos