Blogiromaani sairastamisesta

Arvostelussa Laura Saven kirja Paljain jaloin.

Nyt on tehty blogista romaani. Paljain jaloin kertoo Lauran tarinan. Lääketieteen opiskelija, pienen pojan äiti ja puolisoaan Sofiaa rakastava Laura sairastuu yllättäen syöpään, joka vie hänen terveytensä, jalkansa ja lopulta henkensä.

Sairautensa ajan Laura Save piti blogia, jonka pohjalta Paljain jaloin on laadittu.

Tarina on koskettava ja Saven tapa kirjoittaa sujuva ja lähestyttävä. Kuitenkin blogipohja olisi kirjalle teoksellisessa mielessä parempi muoto. Esimerkiksi merkintöjen päivämäärien puuttuminen lopullisesta kirjasta on häiritsevä piirre tiukan kronologisesti etenevässä kerronnassa.

Käsitän, että blogi ei ole taidemuoto, kun taas koviin kansiin päässyt ”dokumenttiromaani” on. Ero on kuitenkin päivänselvä: blogin lukija on myötäelänyt Lauran kanssa, romaanin lukija seisoo hänen hautakivensä edessä. Viiden tähden blogista tulee mukiinmenevä kirja.

Laura Save: Paljain jaloin. WSOY 2013. 375 s. Kolme tähteä.

Maaria Pääjärvi

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 2.7.2013

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.