Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Blairin varjossa

Lukuaika: < 1 minuutti

Blairin varjossa

Roman Polanski osoittaa uuden elokuvansa myötä osaavansa yhä tarinan kertomisen taidon. Arvostelussa elokuva The Ghost Writer.

Roman Polanski osoittaa uuden elokuvansa myötä osaavansa yhä tarinan kertomisen taidon. The Ghost Writer on hirtehisen huumorin sävyttämä poliittinen trilleri, joka kertoo Englannin entisen pääministerin elämäkerran toimittajasta. Tämä ajautuu hommassaan yhä syvemmälle Irakin sodan likaiseen perintöön.

Elokuvan analyysi salaisista valtaverkoista ja poliitikan agendojen toisiinsa kietoutumisesta on hiukan pelkistetty ja ohuehkokin. Polanskin erityinen ansio on kuitenkin siinä, että hän pitää kerronnan kaikilla tasoilla äärimmäisen hyvin rytmissään kiinni.

Päähenkilön ironisestakin karaktääristä on riisuttu toimintaelokuvien kliseet. Yksityiskohdat, miljöö, sivuhenkilöt, maisemakuvat ja aivan erityisesti elokuvan musiikki pitävät viihdyttävän leikkisästi yllä uteliaisuuden ja kasvavan uhan välistä jännitettä.

Elokuvan heikoin lenkki on entistä pääministeriä esittävä Pierce Brosnan.

Onnettomalle ristiretkelleen britit johtaneen Tony Blairin suuntaan satiiri olisi terävämpää, jos ex-pääminiserin hahmossa olisi edes vähän sellaista charmikkuutta, joka perustelisi tämän mahdollista menestystä politiikan huomiotalousmarkkinoilla.

Roman Polanski: The Ghost Writer. Ensi-ilta 9.4. 4 tähteä.

Tuomas Rantanen